EPA/Malton Dibra
Vladimir Zelenski i Edi Rama

Premijer Albanije Edi Rama, povodom dolaska predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u Tiranu, izjavio je da je put do ukrajinskog priznanja nezavisnosti Kosova dug, ali da je dobro što će Priština imati svog predstavnika na Samitu na kojem će biti pružena podrška Kijevu u sukobu koji ima sa Rusijom.

Rama je, na pitanje da li će razgovarati sa Zelenskim o stavu Ukrajine da neće priznati Kosovo, dok Kosovo glasno podržava Ukrajinu, kazao da je najplemenitija stvar koju Kosovo čini to što je lojalno svojim vrednostima.

– To je za poštovanje i ne radi se da bi se nešto dobilo. Kosovo radi pravu stvar, pre svega za sebe, što se tiče lojalnosti svojim vrednostima. Naravno, put do priznanja od strane Ukrajine je dug, ali je pozitivno što će Kosovo biti učesnik Samita. Predsednica Osmani se brzo odazvala pozivu i svi ćemo zajedno biti tamo. Uprkos razlikama, komplikovanim pitanjima među sobom, svi će biti tu sa Ukrajinom, za nešto što nas sve povezuje, na različite načine – kazao je Rama.

S obzirom da će 29. februara biti održan samit EU i zemalja Zapadnog Balkana, Rama ukazuje da je to prilika da Srbija i Kosovo razgovaraju.

Navodeći da je uslov koji je nemoguće odvojiti od celokupnog puta novog plana rasta ispunjenje svakog koraka kada su u pitanju susedski odnosi, ne samo na političkom planu, već pre svega u slobodnom kretanju, Rama kaže da se ne može tražiti više od Evrope i evropskog zajedničkog tržišta ako se ne možete ponašati kao evropska država i otvoriti granice za sve.

– To Srbija i Kosovo moraju da urade, inače neće dobiti ono što zaslužuju po planu rasta – ukazuje Rama.

1 COMMENT

  1. МОЖЕ ИМ
    ДОБРО ДА СЕ ОЛУПА О ГЛАВУ
    ПРИЈАТЕЉСТВО украјине са албанијом
    СВА ПРИЧА ЈЕ ОКОЛО НАОКОЛО ДА признају албанцима КиМ
    🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here