Arhiva Beo-etno vizija
Članice udruženja Beo-etno vizija

Povodom Dana slovenske pismenosti i svoje krsne slave Svetih Ćirila i Metodija, Srpsko udruženje Ćirilica u saradnji sa Kulturnim centrom iz Trebinja, ugostili su Udruženje Beo-etno vizija iz Beograda s izložbom “Zlatne niti ćirilice”.

Posetioci su mogli da vide zastavice odnosno inicijalna slova iz najstarijeg srpskog ćiriličnog rukopisa – Miroslavljevog jevanđelja, kao i iz drugih rukopisnih knjiga – Radoslavljevog jevanđelja i molitvenika Visokih Dečana. Među eksponatima su prikazane i azbuke manastirske ornamentike i dva svitka po uzoru na Miroslavljevo jevanđelje, a svi su rađeni u tehnici veza i zlatoveza.

– Grad Trebinje je svake godine pokazao da se zalaže za očuvanje ćirilice kao pisma koje je više od hiljadu godina u našoj tradiciji i ukazivanje na zajedničko nasleđe svih slovenskih naroda – rekao je na otvaranju izložbe gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

On je podsetio da je u Trebinju i okolini sačuvano nekoliko najstarijih ćiriličnih spomenika Bosne i Hercegovine, među kojima je i ploča župana Grda iz 12. veka, koja se čuva u Muzeju Hercegovine.

Na izložbi je prikazan i kratki film o pripremi i radu na eksponatima i ručnoj izradi u vezu i zlatovezu. Ove retko vredne eksponate podržalo je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, a do sada je izložba prikazana u nekoliko zemalja Evrope – Mađarskoj, Švedskoj, Švajcarskoj – u okviru akcije “Negujmo srpski jezik”, kao i u Austriji povodom obeležavanja dva veka od objavljivanja prvog izdanja “Srpskog rječnika” Vuka Karadžića.

– Ova postavka je proizvod istraživačkog projekta o rukopisnim knjigama. Kada smo otkrile lepotu njihovih inicijalnih slova, odlučile smo da ih prenesemo kroz ovu staru tehniku. Želja nam je da ovom izložbom promovišemo lepotu ćiriličnog pisma, kao čuvara srpske kulturne baštine, vekovne tradicije, duhovnosti i identiteta – rekla je Vera Avlijaš, predsednica Udruženja Beo-etno vizija koja je idejni tvorac i kreator ove izložbe sa članicama Natašom Cvejić, Oliverom Jasikom i Vesnom Stojanović.

Beo-etno vizija je osnovana na inicijativu Etno-mreže krajem 2012. godine a svojim radom doprinose razvoju etnologije, etno-turizma i povezivanju na regionalnom i internacionalnom nivou.

– Postavljamo standarde kako bi trebalo da izgleda rukotvorina, sa željom da savremenog čoveka vratimo izvornim vrednostima, zadržavajući autentičnost i raskoš stvaralaštva koje nas svojom lepotom pokreće iz korena – rekla je za “Vesti” Vera Avlijaš i naglasila da su slova iz rukopisnih knjiga na vezovima otvorile potpuno novi likovni svet ćirilice.

Pozdravni govor: Vera Avlijaš i članice Beo-etno vizije

Savinski bukvar novi motiv

Po rečima Verice Avlijaš, imaju nepresušno nadahnuće da nastave rad, pa će njihov sledeći motiv biti Savinski bukvar, čije je reprint izdanje uradilo upravo Udruženje Ćirilica iz Trebinja, osnovano 2015. godine. Ovom izložbom, ono je na čelu sa predsednicom Vesnom Andrić, profesorkom srpskog jezika, nastavilo svoju misiju u očuvanju i promovisanju ćirlice, kao autentičnog pisma srpskog naroda i jedno od njegovih osnovnih identiteta.

Grad po meri duše

Koliko su posetioci izložbe “Zlatne niti ćirilice” bili oduševljeni prikazanim eksponatima i umetnošću članica Udruženja Beo-etnovizija iz Beograda, toliko ni one nisu krile koliko su fascinirane i gostoprimstvom i lepotom Trebinja.

– Meštani ljubazni, grad prelep, čist, milina. Sve po meri duše – opčinjeno su prokomentarisale.

Poseta Tvrdošu

Tokom svog kratkog boravka imale su priliku da posete Hercegovačku Gračanicu u okviru koje se nalazi Zadužbina Jovana Dučića, kao i manastir Tvrdoš gde su nakon liturgije provele vreme u kratkom razgovoru sa vladikom Atanasijem Jevtićem.

Takođe, bile su gošće najstarije i najčuvenije vinarije “Vukoje” koja im je otvorila vrata svoje riznice, a na povratku su se zasladile čuvenom cicvarom sa medom u selu Mosko.