R. Patković
NEPRESUŠNA ENERGIJA: Vežba se uz osmeh i pesmu

U prostorijama Kulturno-umetničkog društva Kolo u Esenu okupilo se nedavno oko 200 članova i poštovalaca ovog društva. Razlog je bio dolazak Zvezdana Đurića, poznatog koreografa iz Kraljeva, koji je sa folklorašima Kola postavljao nove koreografije i usavršavao stare.

– Kao što ste imali priliku da vidite na nas se pandemija nije odrazila. Ideje koje smo imali i zamislili, realizujemo i pripremamo se više nego ikada. Naš drugar i koreograf Zvezdan Đurić nam je gost. Kao i uvek kada je tu, energije i osmeha ne nedostaje. Učimo i radimo uz pesmu i igru, na najlepši mogući način osvežavamo naš program i uživamo u novim koreografijama – izjavila je za “Vesti” Marija Ćosić Ivanišević, portparolka ansambla Kolo.

U velikoj sali pri Crkvi Svetog Stefana, gde obitava i radi KUD Kolo, bilo je mnogo mladih, ali i starijih. Kolo je jedinstvena družina, a 120 folkloraša svrstano je u četiri starosne generacije, pa su uz mlade vredno vežbali i veterani.

Iskoristili smo trenutak pauze i pitali Zvezdana Đurića šta može da kaže o ansamblima Kola.

– Za razliku od svih ostalih sa kojima sam radio, moram naglasiti da je reč o jednoj velikoj porodici u kojoj je prepoznatljivo ono divno geslo: jedan za sve, svi za jednoga. Malo smo u zaostatku kada su planovi rada u pitanju. Razlog je korona koja nije nikoga poštedela. Ono što je dobro, Kolo se umnožilo i evo sa današnjim susretom i probama koje predstoje brzo ćemo ponovo biti u staroj formi – istakao je Đurić i najavio folklorašima nove susrete.

Na ovom susretu dogovorena su i neka nova druženja i saradnje. Radi se o želji članova Kola da jednog dana posete Kraljevo i upoznaju vršnjake iz tamošnjih društava. Zvezdan je na to kao iz topa odgovorio:

– Imam nameru da pozovem Kolo kao goste u Kraljevo. Kada će se to desiti, neka za sada bude mala tajna. Naći ćemo skladan ansambl iz Kraljeva sa kojim će se družiti i uzajamno posećivati. Biću srećan da ansambl Kolo poseti manastire Žiču i Studenicu – naveo je Đurić.

Miodrag Simić, predsednik Kola je po svom starom dobrom običaju pozdravio ponaosob sve članove i prijatelje društva.

REDOVNI NA PROBAMA: Veterani sa Zvezdanom (četvrti zdesna)

Čestitka “Vestima”

– Iako ne živim u dijaspori, sarađujem sa brojnim društvima u rasejanju i čitajući “Vesti” redovno pratim šta se u njima dešava. Koristim ovu priliku da vam čestitam nedavni, jubilarni 10.000. broj. Mogu da potvrdim da su “Vesti” sigurna garancija da Srbi u dijaspori nikada neće zaboraviti odakle potiču njihovi nacionalni i duhovni koreni. Poseban ste nacionalni list, naročito kada je briga o dijaspori u pitanju. Prednjačite u svemu u odnosu na druge i srećno vam bilo i na mnogaja leta – poručio je Zvezdan Đurić.

Konzularni dan

U sklopu aktivnosti Generalnog konzulata Srbije u Diseldorfu, usmerenih na jačanje saradnje sa našim udruženjima u Severnoj Rajni – Vestfaliji, posebno u uslovima popuštanja mera protiv virusa korona, vicekonzul Filip Pavlović je posetio KUD Kolo iz Esena. U višečasovnom razgovoru sa građanima Srbije bilo je reči o zajedničkom radu na boljem i efikasnijem organizovanju dijaspore u narednom periodu kako bi naši ljudi, zahvaljujući svojoj brojnosti i aktivnostima, mogli na što bolji način da predstavljaju naše običaje i kulturu u Nemačkoj.

Pavlović je odgovorio na brojna konzularna pitanja i savetima svima izašao u susret. Informisao je naše državljane da svoje biračko pravo na nastupajućim parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji mogu ostvariti i u Generalnom konzulatu u Diseldorfu, za šta je potrebno da konzulatu prethodno dostave zahtev za glasanje u inostranstvu.

– Podrška konzulata koju imamo od izuzetnog je značaja, posebno kada su tu među nama – istakao je jedan od učesnika razgovora.

Miodrag Simić je svima podelio informativne listove na temu Izbori u Srbiji i preporučio svima da iskoriste svoje građansko pravo.

Hipnotizer za roštiljom

Dok su uvežbavane stare i nove koreografije, Dario Jovanović, ekspert za roštilj, i ovaj put je uspeo da hipnotiše folkloraše mirisom ćevapa. Kako je to bilo najbolje se primetilo posle probe.