pixabay.com

Od paprika se mogu napraviti najrazličitija ukusna jela, od salata, preko priloga od zapečenih paprike, do glavnog jela, poput punjenih paprika, a njihov značaj za naše zdravlje je nešto što ne treba zanemariti.

Osim što je vrlo ukusna, poznato je i da je puna zdravstvenih prednosti, a prema pisanju portala Real Simple ovo su samo neke od njih.

Varenje

Sve vrste paprike imaju puno vlakana, nešto gvožđa i folata koji podržavaju zdravlje creva, kardiovaskularnog sistema i prirodnu detoksikaciju.

Srce

Paprika je, opet bez obzira na boju, izvrstan izvor vitamina A i kalijuma koji snižavanjem krvnog pritiska pomaže u održavanju zdravlja srca, i bori se protiv nadutosti tako što smanjuje zadržavanje vode.

Vid

Ovo zdravo povrće sadrži i pomenuti vitamin A koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju, održava dobar vid i sprečava makularne degeneracije.

Crvena paprika takođe je bogata i vitaminom C i raznim karotenoidima koji deluju kao antioksidansi i podržavaju zdravlje očiju i kardiovaskularnog sistema.

Žuta i narandžasta paprika sadrži beta-karoten, antioksidativni oblik vitamina A, vitamin C i kalijum.

Koža

Konzumiranje zelenog i žutog povrća može pomoći u smanjenju bora koje se mogu pojaviti oko usta, takozvano nazolabijalne bore, odnosno “linije osmeha”, a pomenuti antioksidansi takođe se bore protiv starenja i slobodnih radikala.

Dnevna doza

Verovali ili ne, sa paprikama je moguće preterati, kaže nutricionistkinja Loren Minčen.

– Konzumiranje previše paprike može da znači manji unos drugih esencijalnih hranljivih materija, što može dovesti do nedostataka hranljivih materija na duži rok – objašnjava ona.

Intolerancija na paprike je prilično česta, navodi Minčen, “što znači da oni sa netolerancijom mogu da jedu samo malu količinu pre nego što dožive digestivne i druge upalne simptome“.

Kao takve, Minčen preporučuje da ograničite unos paprike na samo jednu dnevno. Ali u svakom slučaju, razgovarajte sa svojim lekarom ili dijetetičarom ako ste osetili ove simptome i sumnjate da možda imate netoleranciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here