pixabay.com

Više cene energije i rast ostalih troškova života sve više pritiskaju australijska domaćinstva.

Sa sve nižim temperaturama ove zime i sa ovonedeljnom najavom australijskog energetskog regulatora, koji je potvrdio da će cene energije porasti između 20 i 25 odsto od 1. jula, što je više od prognoza u martu, Ozijima je sve “hladnije“.

Poznato je da će cene električne energije porasti između 19,6 i 23,9 odsto u Novom Južnom Velsu, Južnoj Australiji (SA) i jugoistočnom Kvinslendu, a u Viktoriji će Komisija za osnovne usluge podići cene za 25 odsto.

To je bio razlog da ABC ispita koji su načini da građani smanje račune za struju, a da im ove zime bude ipak bude toplo.

Da li ste dobili najbolju ponudu?

Prvo, uverite se da dobijate najbolju moguću ponudu od svog dobavljača energije.

Pitajte ih, koja je vaša najbolja ponuda da bi me zadržali kao kupca? Ujedno se raspitajte šta možete da dobijete od njihovih konkurenata?

Ako vam vaš trenutni provajder neće da vam da bolju ponudu, postoje velike su šanse da će to učiniti neko drugi.

Ova je vladina veb stranica koja može da vam pomogne da pronađete pravi energetski plan za vas www.energymadeeasy.gov.au.

Zadržite toplotu u kućama

Prema jednoj pošalici, najjeftiniji grejač je „onaj koji se uopšte ne koristite“.

Praktično za vlasnike kuća to znači da treba da provere izolacije na plafonu i podu, kao i debljine prozora. Ukoliko ste u prilici da uložite novac u izolaciju to možda znači da će te plati mnogo unapred, ali na duge staze ovakva ulaganja se isplate.

– Do četvrtine toplote prostorije može da izađe kroz plafon – istakao je Kris Barns iz Choice, vodeće grupe za zastupanje potrošača.

Zatim, proverite da li postoje praznine oko prozora ili vrata, i ukoliko ne možete da zamenite prozore dvoslojnim staklom, onda nabavite deblje zavese.

Postoje trikovi koje iznajmljivači nekretnina mogu da primene, a koje možda već koristite, kao što su ’zmija’ od tkanine na vratima, kako bi se sprečila promaja, pa čak i kompleti za zaptivanje prozora koji su dostupni u prodavnicama, kako bi se sprečio izlazak toplote.

Najefikasniji način zagrevanja?

Istina je i da nisu vidovi grejanja jednaki. Kod nekih možda postoje veći troškovi unapred, ali se dugoročno više isplate.

Prema rečima Barnsa, isplativiji su klima uređaji, od običnih električnih grejalica.

– Unapred košta više da kupite i instalirate klimu, ali će isporučiti mnogo više toplote, za električnu energiju koju koristi, za razliku od grejalice – istakao je Barns i predlaže da postavite vaše ventilatore na plafonu, ukoliko ih imate, unazad kako pogurali topao vazduh koji se skuplja na vrhu prostorije.

Na ovaj način ste stvorili i zadržali toplotu u prostoriji.

Podsećanja radi, na prostorima bivše Jugoslavije, jedan od čestih načina grejanja na struju, ukoliko stanovi nisu imali parno grejanje, su bile nadaleko poznate TA (termo-akumulacione peći). Obično su se punile noću, po jeftinoj struji, a zatim su u toku dana isijavale toplotnu energiju.

U Australiji trenutno mogu da se nabavi proizvod koji se zove ’storage heating’ ili ’heat banks’, koji se reklamira kao proizvod koji troši šest sati energiju, ali proizvodi toplotu 24 sata, za razliku od klima, grejača na prirodni gas ili grejalica koje proizvode toplotu samo kada su uključeni, što će reći šest sati potrošnje struje i svega šest sati toplote. Cena ovih nović peći je od 1.200 do 5.000 dolara u zavisnosti od veličine prostora koji mogu da zagreju i od modela.

Šta je sa osvetljenjem?

Prema rečima Barnsa, osvetljenje nije odliv energije kao nekada.

– Sada kada većina nas koristi LED sijalice ili čak stare kompaktne fluorescentne lampe, koje su još uvek u vašim rasvetnim elementima, one su prilično energetski efikasne, rekao je Barns.

Međutim, ukoliko još niste prešli na energetski prihvatljivije sijalice, trebalo bi da štedite na osvetljenju ili da halogene zamenite LED sijalicama.

Da li imate solarnu energiju?

Preporuka Barnsa je da ukoliko imate solarne panele, da se pobrinite i da maksimalno iskoristite njihov potencijal.

– Korišćenje jeftine solarne struje, usred dana, kada se ona proizvodi, je jedan od načina na koji ćete najbolje uštedeti, ukoliko imate solarne panele na svom krovu – istakao je Barns.

To znači da tada treba da uključite mašinu za pranje sudova, mašinu za sušenje veša, mašinu za pranje veša.

Nepraktično je da imate uključene solarne panele, a onda sve svoje uređaje pokrećete noću.

Pored toga, neke od peći koje smo naveli takođe mogu da koriste solarne panele.

Prema oceni Barnsa, ukoliko nemate solarne panele, ali razmišljate o tome, to bi bila svakako jedna od investicija koja bi vam uštedela troškove.

Koji su popusti dostupni?

U NSV, Kueenslandu i Južnoj Australiji popust je 500 dolara za domaćinstva koja ispunjavaju uslove i 650 dolara za preduzeća.

Viktorijanska domaćinstva mogu da dobiju godišnji popust od 250 dolara i bonus za uštedu energije od 250 dolara. Za preduzeća je 325 dolara.

U Zapadnoj Australiji i Severnoj teritoriji to je 350 dolara za domaćinstva i 650 dolara za preduzeća.

Tasmanijska domaćinstva, koja ispunjavaju uslove, mogu da dobiju 250 dolara svake godine, u naredne dve godine, a mala preduzeća će dobiti 650 dolara tokom 2023. i 2024.

U Kanberi to je 175 dolara za domaćinstva i 325 dolara za preduzeća.

Briga o ljubimcima

Preporuka Ane Čester iz Kraljevskog društva za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA) je da ne ostavljate upaljenu klimu kada su vaši četvoronožni ljubimci sami u kući, nego ako je potrebno da psi imaju zimsku garderobu, koja je ovih dana i moderna i funkcionalna.

– Možda će im trebati malo vremena da se naviknu na to, ali će sigurno ceniti kada bude hladnije – objasnila je Čester i dodala da bi bilo dobro da im podignete njihove ’krevete’ sa poda, kako bi im bilo toplije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here