Na svečanosti u Bonirigu, održanoj u petak uveče, zvanično je otvoren 35. Srpski folklorni festival. Hiljade posetilaca iz svih krajeva Australije će tokom ovog vikenda uživati u jednom od najvećih događaja naše zajednice na Petom kontinentu, a vredni organizatori iz Srpskog centra potrudili su se da upriliče zabavu za sve uzraste i svačiji ukus.

Vrhunac ove manifestacije zakazan je nedelju, kada će na pozornici velike sale Kluba biti upriličena revija tradicionalnih igara, muzike i raskošnih nošnji iz svih delova Srbije.

Pozivu domaćina odazvali su se folklorni ansambli i grupe iz Sidneja, Melburna, Brizbejna, Kanbere, Perta, Džilonga i Vulongonga, koji će izvesti ukupno 44 tačke, po čemu će zvanični festivalski program biti bogatiji čak i od prošlogodišnjeg, na kojem je nastupio rekordan broj društava sa celog kontinenta.

Učesnici će prikazati igre i nošnje iz raznih krajeva otadžbine

Program će otvoriti Opančići, najmlađa grupa iz Boniriga, koji će se, simbolično, predstaviti publici igrama sa Kosova. Uslediće nastupi drugih dečijih grupa, koji će obeležiti prvi sat programa. Zatim će nastupiti i drugi, stariji uzrasti, koji će izborom igara i pesama voditi posetioce kroz Šumadiju, Pomoravlje, istok, jug i zapad Srbije.

– Raduje nas to što su se svi gostujući ansambli potrudili da na festivalu imamo igre iz skoro svih krajeva otadžbine, ali će ipak ove godine najzastupljenija biti centralna Srbija i njeno srce, Šumadija. Sve je spremno za centralni doe festivala u nedelju i uvereni smo da će publika uživati u bogatom repertoaru i inspirisanim izvođenjima svih učesnika – kaže Tanja Zupković, koordinator folklornog i umetničkog programa u Srpskom centru Bonirig.

Za one koji žele i druge vidove zabave, u subotu i u nedelju biće organizovano kafansko veče ispod centralnog šatora, a u subotu uveče biće upriličene i dve žurke – prva za mlađe od 18 godina, a druga koja će trajati do sitnih sati namenjena je za sve odrasle koji bi da se dobro provedu uz različite muzičke žanrove, za koje su zaduženi Milan, Mirko i Daca.

Vrhunska muzička postava postaraće se i za pravi kafanski štimung pod šatorom, uz narodnjake i kolca, koje će s početkom u 18 časova obe večeri izvoditi Orkestar Dragana Vujadinovića, Stojan Lovrić, Radovan Ðuro Ðurišić, Bina Mecinger, Aleksandar Koneski, Goran Saks i Markus Bogovac.

Posebnu notu veselju daće Toni Trubač, a uz njega će nastupiti i drugi muzičari i pevači iz makedonske zajednice: Vlatko Sekuloski, Robert Mitrevski, Aleksander Risteski, Daniel Ristevski, Toni Ilioski, Goran Micevski, Bobi Pasoski, Mende Mirčeski, Sara Simeonov i Zore Micevska.

– Kao i svake godine želeli smo da ponudimo gostima obilje različitih muzičkih stilova, kao i mnoge druge vidove zabave. Zato, još jednom bih da pozovem sve koji su u mogućnosti da nam se pridruže tokom vikenda u Bonirigu, da se zajedno dobro družimo i da se, naravno, nezaboravno provedemo – kaže Tanja.

Nama ostaje samo da se pridružimo pozivu, jer Srpski folklorni festival već više od tri i po decenije predstavlja stecište mladosti, igre, muzike i osmeha. Naravno, uz izbor domaće hrane i pića, kojem je nemoguće odoleti.

Dečija igra će ukrasiti i ovogodišnji festival

Zabava za decu

Najmlađi posetioci festivala će i ove godine imati raznovrsnu zabavu u okviru Dečijeg karnevala. Spremni čekaju ringišpili, automobili, igraonice i kreativne radionice. Ulaz će biti slobodan, a naplaćivaće se samo vožnje, za koje se još u subotu mogu kupiti dnevne karte, dok će poslednjeg dana festivala cena biti šest dolara po vožnji.

Moćne mašine

Na parkingu Srpskog centra Bonirig u subotu od 16.00 do 18.00 časova biće održana izložba motocikala. Ova tradicionalna manifestacija je posle pauze vraćena u program festivala prošle godine, na odobravanje i radost mnogih vlasnika i ljubitelja moćnih mašina. Ovogodišnja izložba nosi naziv „Bike Show“, a na njoj će biti predstavljeni dvotočkaši kakvi se retko sreću na drumovima, a neki od njih su i unikatni modeli.

Nikad vrednija premija

Ni ovaj festival neće proći bez bogate lutrije za posetioce. Glavna premija je najvrednija do sada – automobil Kia Seltos 1.6 Turbo 2023, koji je obezbedio jedan od sponzora festivala – „Piter Voren Kia“. Iz Boniriga poručuju da svi koji žele da uđu u „bubanj“ za ovaj automobil vredan 42.500 dolara mogu da kupe lutrijske brojeve na internet adresi www.bit.ly/3Xv5DIM ili lično na recepciji Kluba.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here