Tanjug
Ilustracija

U Srbiji se 3. aprila održavaju predsednički i parlamentarni izbori, kao i gradski izbori u Beogradu i Boru i u još 11 opština. Tim povodom, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je posredstvom Ambasade Republike Srbije u Kanberi uputilo obaveštenje biračima u Australiji na koji način mogu da se prijave da bi ostvarili svoje pravo i glasali u inostranstvu.

Kako se navodi, potrebno je da se najkasnije pet dana pre zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do 12. marta u ponoć (po srednjeevropskom vremenu), preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije (ambasada ili generalni konzulat), podnese zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će lice na predstojećim izborima glasati u inostranstvu

Iz Ministarstva kažu da zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, obavezno mora da sadrži: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na izborima i potpis podnosioca zahteva.

“Diplomatsko-konzularno predstavništvo će zahtev dostaviti nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji, koja o tome donosi rešenje,” piše u obaveštenju.

Nakon donošenja rešenja da će birač glasati u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu. Naglašeno je da se podatak o glasanju u inostranstvu može upisati samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak.

“U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak, za odlučivanje po zahtevu o glasanju u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja,” naznačeno je u obaveštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Državljani Srbije u Australiji mogu se obratiti Ambasadi u Kanberi na brojeve telefona (02) 6290 2630 i (02) 6290 2948 ili putem i-mejla embassy.canberra@mfa.rs, odnosno Generalnom konzulatu u Sidneju na brojeve telefona (02) 9362 4637 i (02) 9362 3003 ili putem i-mejla gkrssid@optusnet.com.au.

Uvid u birački spisak

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana i broja lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (www.mduls.gov.rs). Takođe, birači u inostranstvu mogu ambasade ili konzulata podneti zahtev opštinskoj ili gradskoj upravi po mestu prebivališta u Srbiji, za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u birački spisak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here