Rus” na čelu ukrajinske Vlade,”
Novog premijera Azarova predstavio je predsednik Janukovič

 

Predsednik Janukovič podržao je svog odanog saradnika Azarova i predstavio ga u Vrhovnoj Radi (skupštini). Za imenovanje novog premijera glasalo je 242 poslanika (neophodno je bilo 226) u skupštini sa 450 mandata, javile su agencije.

 

Staljinistički metodi?

 

Novi ukrajinski premijer obećao je otpuštanje činovnika čak i uz samo sumnju u korupciju.

Obraćajući se poslanicima, Azarov je rekao da će nova vlada od prethodne vlasti dobiti teško nasleđe i biće prinuđena da se bavi obnovom zemlje, svake privredne grane i regiona, kao i sistema vlasti u celini.

 

 

"Izabravši predsednika Ukrajine, ukrajinski narod dao je jasan odgovor i signal političarima – sadašnja situacija u zemlji je došla do kritične tačke i potrebne su promene…

 

Zemlja je opljačkana, državni trezor prazan, ekonomski pad se nastavlja, državni dug je uvećan tri puta a nema budžeta za 2010. godinu", reako je novi ukrajisnki premijer, a prenela je agencija RIA Novosti.


Za novog ministra spoljnih poslova poslanici su izabrali Konstantina Griščenka, koji je do imenovanja bio, između ostalog, ambasador Ukrajine u Rusiji, a za ministra odbrane bivšeg komandanta ukrajinske mornarice admirala Mihaila Ježelja, prenosi Itar-Tas.


RIA Novosti navela je da je trećeplasirani na predsedničkim izborima u januaru Sergej Tigipko jedan od šest novih vicepremijera.

 

Loše govori ukrajinski

 

Prema izveštajima ruskih agencija, Azarov je rođen u gradu Kaluga u Rusiji 1947. godine kao Nikolaj Janovič Pahlo. Doktorirao je geologiju, a školovao se u Moskvi. U Ukrajini se stalno naselio tek 1984. godine.

 

Prema navodima RIA Novosti, od 1994. godine bio je poslanik Rade u nekoliko saziva, načelnik poreske administracije i predsednik Partije regiona a od novembra 2002. do februara 2005. godine prvi vicepremijer i ministar finansija u tadašnjoj Janukovičevoj vladi.

 

Od avgusta 2006. do novembra 2007. ponovo je vicepremijer i ministar finansija u drugoj Janukovičevoj vladi a od 2007. bio je poslanik u Radi.

 

Iako loše govori ukrajinski, obećao je da će se u njegovom kabinetu govoriti upravo tim jezikom.


 

0

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here