Rusi i Bugari grade nuklearnu elektranu

0

Izgradnja nuklearna elektrane ”Belene”
 

 

Šmatko je o svim detaljima oko izgradnje nuklearke "Belene"  razgovarao sa njegovim bugarskim kolegom Trajčo Trajkovom, a u tim pregovorima učestvovao je i šef ruske Ruske državne kompanije za atomsku energiju Sergej Kirijenko.

"Mi smo se saglasili da radovi počnu uskoro, već ovog proleća, da bi se što pre pristupilo punoj realizaciji tog projekta", rekao je Šmatko po povratuku u Moskvu.

Rusija se ranije saglasila da finansira izgradnju bugarske nuklearke i da u realizaciju tog projekta uloži oko 1,9 milijardi evra, od kojih će 400 miliona potrošiti u ovoj, a ostatak tokom iduće godine.

Realizacija tog velikog energetskog projekta je bila odložena zbog izbijanja globalne finansijske krize i prošlogodišnje promene vlasti u Bugarskoj, ističe se u izveštaju agencije Itar – Tas.

Ruska agencija naglašava da je ceo aranžman oko izgradnje nuklearke "Belene" postao neizvestan posle odluke nemačke kompanije RWE, koja je trebalo da ima 49 odsto udela u atomskoj centrali, da izađe iz tog posla.

Bugarska vlada je nakon toga prvo odlučila da zadrži kontrolni paket akcija u tom projektu, ali je kasnije pristala da smanji vlastito učešće kako bi privukla strane investitore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here