Rusi neće pileće batake iz Amerike

0

 

Odlukom Ruske agencije za veterinarski i fitosanitarni nadzor o proizvodnji i prometu živinskog mesa, koja je stupila na snagu 1. januara, smanjen je dozvoljen sadržaj hlora u rastvoru za obradu pilećih bataka sa 200 na 50 miligrama po kubnom metru.

 

Stupanje na snagu novih sanitarnih propisa je bilo predviđeno za 1. januar 2009. godine, ali su ruski proizvođači pilećeg mesa zatražili dodatno vreme za pripreme. Ruski proizvođači sada mogu da proizvode do 90 odsto pilećeg mesa bez primene preparata s hlorom, dok Amerikanci, kako navodi ruski poslovni dnevnik "Vedomosti", svoju tehnologiju nisu adaptirali ruskim propisima.

 

U Rusiji je u 2009. godini prodato 3,45 miliona tona živinskog mesa, a proizvedeno 2,5 miliona tona. Američka piletina je u ukupnoj prodaji na ruskom tržištu učestvovala sa oko 22 odsto, a u ruskom uvozu sa 79 procenata. Ove godine je trebalo da američki proizovđači isporuče Rusiji 600.000 tona živinskog mesa (77 odsto ukupnog uvoza).

 

Anketirani eksperti nisu imali jedinstven stav o tome kako će zaustavljen uvoz iz SAD delovati na rusko tržište. Neki su tvrdili da rusko tržište očekuje deficit piletine i rast cena, dok drugi ukazuju da će negatine posledice biti izbegnute, jer su skladišta uvoznika pretrpana, a ruski proizovđaci planiraju značajno povećanje produkcije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here