EPA
Vladimir Putin

Rusija će nastaviti da vrši nuklearne probe samo ako to učine i SAD, saopštio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

“Ruski predsednik Vladimir Putin je jasno formulisao zadatak: treba da pripremimo naše poligone za nastavak testiranja. Međutim, u praktičnom smislu, testovi se mogu nastaviti tek nakon što SAD sprovedu slična testiranja”, rekao je visoki ruski diplomata.

Rjabkov je saopštio novinarima u Donjem domu ruskog parlamenta da je Rusija uočila znake nedavnih priprema SAD za nuklearne testove u Nevadi, prenosi TAS S.

„Postoje znaci da se odgovarajuće akcije sprovode ili da su izvođene barem donedavno na poligonu u Nevadi“, rekao je visoki ruski diplomata.

Rjabkov je naveo da rusko ministarstvo spoljnih poslova priprema nacrt zakona o opozivu ratifikacije važnog sporazuma o zabrani nuklearnih proba.

“Ruska strana zakonodavno opoziva ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba samo da bi uravnotežila status sa SAD”, naglasio je Rjabkov.

On je dodao da Moskva povlači ratifikaciju, “odnosno balansira svoj status na način na koji su SAD radile dugi niz decenija”.

Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala 2000. godine.

Pojedine zemlje, međutim, uključujući Sjedinjene Države i Kinu, to još nisu učinile.

Istovremeno, države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here