Rusija ne može na aeromiting

0

 

Savezno veće naložilo je Odeljenju za ekonomska pitanja konkretne mere za sprečavanje zaobilaženja novih sankcija Evropske uniji. One brzo treba da budu predstavljene Saveznom veću kako bi se odluka mogla doneti što pre, navodi se u saopštenju objavljenom u sredu.

Poziv na dijalog
Savezno veće je u vezi s eskalacijom sukoba u Ukrajini veoma zabrinuto i u tom kontekstu osuđuje svako kršenje nacionalnog i međunarodnog prava, navodi se dalje u obaveštenju.
Državna vlada ponovila je da je referendum o Krimu nezakonit kao i da je aneksija Krima Rusiji suprotno međunarodnom pravu. Savezno veće poziva obe strane na razboritost i međusobni dijalog kako bi se sprečile sve dalje eskalacije.

Osim toga, postojeća zabrana izvoza ratnog materijala Rusiji proširena je i na Ukrajinu za vojnu robu. Ovde su uključene bespilotne letelice ili avioni za trening, koji imaju mogućnost da se na njih zakači bilo kakav teret.
Ambasadori 28 zemalja EU krajem jula uveli su sveobuhvatne ekonomske sankcije protiv Rusije. Ovim merama uključeni su i otežani pristup finansijskim tržištima EU za ruske banke, zabrana prodaje oružja, zabrana izvoza visoke tehnologije ruskoj vojsci i specijalna oprema za proizvodnju nafte. Paralelno sa EU, i SAD je pooštrila sankcije protiv Rusije.
Ministar ekonomije Johan Šnajder-Aman pre 10 dana izjavio je u jednom intervjuu da Švajcarska ispituje dalje mere, tako da se preko Švajcarske ne zaobilaze i ne zloupotrebljavaju sankcije protiv Rusije. Ali, direktno preuzimanje sankcija EU je odbio. Prema podacima Saveznog saveta, takođe nema sankcija prema Rusiji.
Šnajder-Aman ukazao je u pomenutoj izjavi koju je dao da Švajcarska – posebno zbog predsededavanja Oebsom -želi da posreduje u rešavanju ukrajinske krize i stoga ne može da zastupa nijednu stranu. "Naša uloga u predsedavnju Oebsom bi oslabila jednostranim donošenjem sankcije EU."
Nedavno najavljene mere nisu prve takve vrste. Posle aneksije Krima od strane Rusije, Savet Federacije u prvim merama u aprilu odlučio je da međunarodne sankcija u finansijskom sektoru ne mogu da se zaobiđu preko Švajcarske. Ove mere su nakon toga proširene nekoliko puta.
Tek u utorak, federalna vlada objavila je da je eskadrili ruskih borbenih aviona odbijeno učešće na aeromitingu u Pajernu.
"Ruskim vitezovima" odbijeno je učešće s obrazloženjem da zbog situacije i krize u istočnoj Ukrajini nije primereno da učestvuju na ovom aeromitingu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here