EPA/Yuri Kochetkov
Moskva

Centralna banka Rusije će 15. avgusta početi da testira operacije sa digitalnom rubljom, saopštila je prva zamenica predsednika Centralne banke Rusije Olga Skorobogatova.

Prema njenim rečima, prvo će se pokrenuti otvaranje računa, transferi između korisnika, kao i plaćanje roba i usluga. Mogućnost da prvi pristupe digitalnoj platformi imaće 600 ljudi. Učesnici pilot programa će moći da plate pomoću digitalnih rubalja u 30 prodajnih mesta, koje će se otvoriti u 11 ruskih gradova. Sa njima će raditi 13 banaka.

Zamišljeno je da će u testiranju učestvovati 15 kreditnih organizacija, ali u finalnoj listi nije bilo „Sberbanke“ i banke „Tinjkof“, prenosi list „Vedomosti“.

Skorobogatova je izjavila da je veliko interesovanje za ovaj projekat. Navela je da su među učesnicima zaposleni u Centralnoj banci i klijenti kreditnih organizacija, a da je želju da se pridruže projektu izrazilo 19 banaka.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. jula potpisao zakon o formiranju pravne osnove za implementaciju digitalne rublje. Dokumentom se zabranjuje kreditiranje računa digitalne rublje i obračunavanje kamata.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here