Rusija uhapsila i izručila bivšeg kirgistanskog ministra

0

Rusi ga brzo pronašli u Moskvi: Bivši ministar unutrašnjih poslova Kirgistana Moldomus Kongantijev
 

Kongantijev, koji je tokom nereda 8. aprila bio pretučen i primoran da viče "Dole Bakijev (predsednik Kirgistana)", uhapšen je u nedelju u Rusiji i prebačen u Biškek, izjavio je portparol kirgistanske Službe državne bezbednosti.

 

"Sada je u pritvoru", dodao je on, a preneo Rojters.

 

Sekretar kirgistanske vlade Edil Bajsalov potvrdio je da su ruske snage uhapsile Kongantijeva, koji je pod istragom zbog uloge u nasilnom gušenju protesta i drugih stvari i protekle noći ga avionom poslale u Biškek.

 

Kirgistanske vlasti nisu navele gde je bivši ministar uhapšen, ali ruski mediji su izvestili da je pronađen u Moskvi.

 

U noći između 7. i 8. aprila, snage odane predsedniku Bakijevu pucale su u demonstrante, od kojih su neki bili naoružani i uzvratili paljbu. U okršajima je ubijeno najmanje 85 ljudi, a Bakijev je pobegao iz Biškeka i nedelju dana kasnije napustio zemlju.

 

Ruska akcija hapšenja bivšeg ministra i njegovo izručenje potvrđuju, kako je navela britanska agencija, da Kremlj, koji je prošle sedmice poručio da Bakijev nije dobrodošao u Rusiji, podržava novu vladu.

 

Sam Bakijev je rekao da je Moskva možda odigrala određenu ulogu u njegovom svrgavanju.

 

Rusija je ponudila Kirgistanu finansijsku pomoć, a zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Grigorij Karasin izrazio je podršku prelaznoj vladi i sastao se početkom prošle sedmice u Biškeku sa novom liderkom Kirgistana Rozom Otunbajevom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here