EPA/Michael Klimentyev
Ruski predsednik Putin na sastanku BRIKS-a

Kremlj je saopštio da žali zbog odluke Argentine da se ne pridruži bloku zemalja BRIKS-a i da se nada da će Buenos Ajres preispitati tu odluku.

– Naravno da je ovo žalosno, ali to je suvereno pravo Argentine i mi poštujemo svaku odluku Buenos Ajresa. Mi se, pak, što se Argentine tiče, nadamo da bi vremenom rukovodstvo ove zemlje moglo zaključiti da je isplativije da se vrati u BRIKS – rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Nova ministarka spoljnih poslova Argentine Dajana Mondino izjavila je u novembru da se njena zemlja neće pridružiti grupi država u razvoju iz BRIKS-a, uprkos tome što je pozvana da to učini. Predsednik Argentine Havijer Milej je, umesto toga, odlučio da produbi veze sa SAD.

BRIKS je blok zemalja u razvoju, koji su ranije činili Brazil, Rusija, Indija i Južnoafrička Republika, a trenutno je u procesu širenja.

Pored Argentine, blok se u avgustu saglasio da primi Saudijsku Arabiju, Iran, Etiopiju, Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate u potezu koji ima za cilj da ubrza vršenje pritiska radi rekonstrukcije svetskog poretka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here