Ruska doktorka navela najopasnije simptome čestih glavobolja

Pexels.com

U slučaju da su glavobolje jake ili se ponavljaju neophodno je hitno posetiti lekara kako bi se isključile mogućnosti ozbiljnih patoloških oboljenja, rekla je doktor-neurolog Nadežda Bojarinova u intervjuu listu “Izvestija”.

Po njenom mišljenju, pravovremena konsultacija sa lekarom može da eliminiše dijagnozu kao što je tumor na mozgu ili da spreči moždani udar.

– Čovek, po pravilu, ne može da odredi razloge glavobolja, mnogi i ne pokušavaju već piju lekove protiv bolova, što je u osnovi pogrešno, jer se na taj način može propustiti dragoceno vreme za pravovremenu i ispravnu dijagnozu bolesti – rekla je doktorka.

Pritom, odlaganje dijagnoze može da dovede do velikih povreda na mozgu i teških posledica: od smanjenja koncentracije i pamćenja do kliničke depresije.

Bojarinova je pobrojala slučajeve u kojima se ne sme odlagati poseta neurologu: ako vas glava boli nekoliko puta mesečno, bol se pojačava, praćen je mučninom, povraćanjem, lošijim vidom, poteškoćama u govoru i koordinacijom pokreta.

Pored toga, potrebno je zatražiti medicinsku pomoć i u slučaju da bol sprečava miran san što ujedno može da ukaže i na moguću pojavu tumora.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime