Printscreen/youtube
Dmitrij Poljanski

Predsedavanje Velike Britanije Savetom bezbednosti UN je sramota, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

– To je sramota. Zaista je sramota – rekao je Poljanski novinarima nakon što London nije dozvolio da se na sednici Saveta bezbednosti o progonu Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) sasluša govornik kojeg je predložila Rusija.

– Bila je sramota i pre godinu dana. Predsedavajući Saveta bezbednosti UN treba da bude neutralan, da usmerava napore Saveta bezbednosti da se razgovara o određenim pitanjima. On ne treba da unapređuje svoju agendu – rekao je on.

Poljanski je podsetio da je upravo tako delovala Rusija tokom svog predsedavanja Savetom bezbednosti.

– Ali, nažalost, Britanija je već u nekoliko slučajeva pokazala da su im interesi NATO-a i zapadnih zemalja važniji od njihove pozicije predsedavajućeg. Ovo danas je upravo otvoren primer za to. Ne znam šta se desilo sa britanskom diplomatijom, ali to definitivno nije dobrodošlo – zaključio je on.

Rusija je prethodno odbila da učestvuje na sednici SB UN o prehrambenom sporazumu koju su inicirale zapadne zemlje nakon što je London na sednici posvećenoj progonima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve blokirao obraćanje izvestioca kojeg je tražila Rusija.

Ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.

Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi “kontraobaveštajne mere” – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima “antiukrajinskog delovanja”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here