pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ruski prihodi od izvoza nafte će ove godine porasti za 15 milijardi dolara međugodišnje zbog zaobilaženja ograničenja cena nafte na 60 dolara po barelu koje su nametnule zemlje G7 i EU.

Ovaj podatak je preneo Fajnenšl tajms (FT), pozivajući se na procenu Kijevske ekonomske škole.

Analiza podataka o isporuci koju je citirao Fajnenšel tajms pokazuje da Rusija sada isporučuje tri četvrtine svoje nafte u inostranstvo bez zapadnog osiguranja transporta nafte.

Kako prenosi portal oilprice. com, na ovaj način Rusija izbegava nametnuta ograničenja cene nafte i povećava svoje prihode od izvoza ovog energenta, pošto je cena ruske nafte Ural porasla na skoro 79 dolara po barelu.

FT je primetio da je Rusija još na proleće izvezla oko 50 odsto nafte bez zapadnog osiguranja transporta, što sugeriše da “Moskva postaje sve veštija u zaobilaženju ograničenja”.

Kritičari ograničenja cena ruske nafte su od samog početka govorili da bi sprovođenje ove mere bilo izazovno, a njeno zaobilaženje relativno lako.

Ruske, kineske i indijske kompanije za osiguranje transporta nafte su zamenile zapadne firme, a u međuvremenu je izgrađena takozvana “mračna flota” tankera za transport ruske nafte bez učešća Zapada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here