Ruski simfoničari u Novom Sadu

0

Ekskluzivni nastup jednog od fenomena ruske umetnosti i kulture, veče uoči posete predsednika Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva Srbiji, značajan je muzički događaj koji uz visoku umetničku vrednosti, ima posebnost i aktuelnost.

Odabirom jednog od najprestižnijih svetskih orkestara za otvaranje predstojeće muzičke sezone, Novi Sad ne samo da dostojno opravdava mesto značajne prestonice kulture nego se i na taj način priključuje ostalim gradovima Srbije u obeležavanju ovog izuzetno važnog društveno-političkog događaja.

 

Simfonijski orkestar Ruske državne kapele, čiji je osnivač čuveni Genadij Roždestvenski, imao je mnogobrojne turneje po Rusiji, širom Evrope, u Americi i Japanu.

Nastupao je sa najčuvenijim svetskim umetnicima i dirigentima među kojima su Jehudi Menjuhin, Nikolaj Petrov, Jurij Bašmet, Vladimir Spivakov i Zubin Mehta.

Uz svog dirigenta Poljanskog, koji ga predvodi proteklih 17 godina, taj orkestar je danas simbol najvišeg nivoa umetničkog izraza i muzičke profesionalnosti.

Gostovanje istaknutog ruskog ansambla, koji će ovog puta nastupiti jedino u Novom Sadu, ostvaruje se pod pokroviteljstvom Grada a organizatori su Muzička omladina Novog Sada i Organizacija za muzičko-scensku delatnost "Strada".

Novosadska publika će imati priliku da sluša izvođenje dela najvećih ruskih kompozitora kao što su Musorgski, Borodin, Rahmanjinov i Čajkovski.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here