Tanjug

Ruskinja Aljona, koja živi u Beogradu, objavila je video na TikTok profilu @aljona.strankinja u kom je navela pet razloga zbog kojih se Rusi koji su se preselili u Srbiju ne druže sa Srbima.

– Ne mogu da govorim u ime svih Rusa, ali mogu da izložim zašto je tako iz mog ugla gledanja – počela je Aljona da objašnjava zašto su Rusi tako zatvoreni.

– Kao prvo, stres. Većina Rusa nedavno se preselila u Srbiju. Preseljenje nije turističko putovanje. Treba napraviti dokumente, razumeti kako sve funkcioniše i istovremeno raditi. Verujte mi, to je veliki stres. I za komunikaciju ostaje malo snage – rekla je.

Aljona je objasnila kako je problem i jezička prepreka jer možda ljudi ne znaju dobro engleski, a srpski uopšte ne govore: „Možda bi želela da razgovaram s vama, ali ponekad jednostavno ne mogu.“

Treći razlog je to što Rusi imaju prijatelje – Ruse: „Kad imate krug prijatelja, teško je naći motivaciju za upoznavanje novih ljudi.“

– Četiri: Mi nemamo “small talk” kulturu. Ako u Rusiji nekog pitamo “kako si”, želimo opširan razgovor. I zbog toga možda mislite da smo zatvoreni – rekla je pa navela i peti razlog: „Za upoznavanje je potreban razlog. Na primer, zajednički događaj, zajednički prijatelji ili nešto slično“.

– Ovo je moje mišljenje zašto Rusi izgledaju kao zatvoreni ljudi. Molim vas, nemojte se uvrediti. Adaptiramo se u novoj zemlji, trudimo se ovde da izgradimo novi život. Nismo protiv komunikacije, samo nam je potrebno vremena – zaključila je Aljona.

3 COMMENTS

  1. Zato sto su izbegli Rusi protiv Putina i njegovog rata. A mnoge Srbende upravo suprotno.

  2. Sta ce ti engleski u Srbiji.Ruski I Srpski su iz istog roda jezika–slovenskog pa je valjda lakse se razumeti i pricati

  3. Onda ti pojma nemas – Ruski jezik nije srpski jezik – a engleski je od video igrica do telefona, tehnologije, filmova, muzike, i skoro nema Srbina koji engleski ne govori ili makar malo natuca,,,,,,a Ruski ….. to se u Srbiji 21 veka ne govori.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here