S. Koreji dozvoljeno da poseti SAD

0

"Stejt department je odlučio da odobri izdavanje viza ambasadoru Ri Gunu i članovima delegacije kako bi učestvovali na konferenciji u SAD krajem oktobra", izjavio je u petak uveče portparol američkog ministarstva Ijan Keli, a prenela je agencija Kjodo.

Keli je dodao da je je pozvao Ambasadora Rija, inače generalnog direktora direkcije za odnose sa Severnom Amerikom pri severnokorejskom Ministarstvu spoljnih poslova, pozvan je da učestvuje u Dijalogu o saradnji severoistočne Azije na Univerzitetu u Kaliforniji i seminaru u Njujorku.

 

Porparol ministartstva kazao je da su ova dva događaja organizovale neprofitne organizacije Nacionalni komitet za američku spoljnu politiku i Korejsko društvo.

Jedan visoki funkcioner Stejt departmenta rekao je da Vašington planira da organizuje nezvanični sastanak Rija i američkog specijalnog izaslanika za multilateralne pregovore s Pjongjangom, Sung Kima.

Sastanak Rija i Sung Kima, prema mišljenju analitičara, mogao bi da utre put dvema zemljama za zvanične bilateralne razgovore u skorijoj budućnosti.

Severnokorejski lider Kim Džong-Il, u razgovoru s kineskim premijerom Ven Điabaom početkom oktobra, izrazio je spremnost za povratak razgovorima šest strana, pod uslovom da se poprave odnosi Vašingtona i Pjongjanga.

SAD su saopštile prošlog meseca da nameravaju da zatraže direktne razgovore sa Severnom Korejom, u okviru napora za nastavak pregovora na kojima učestvuju dve Koreje, SAD, Japan, Kina i Rusija.

Severna Koreja je u septembru 2005. pristala da odustane od razvoja nuklearnog programa u zamenu za ekonomsku pomoć i diplomatske ustupke, ali se u aprilu ove godine povukla iz pregovora u znak protesta zbog toga što je Savet bezbednosti UN osudio raketnu probu koju je izvela.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here