Tradicionalno loša navika velikog broja ljude je takozvana priprema za leto u smislu pojačane fizičke aktivnosti pred sam dolazak letnjih meseci. Negativan deo ove navike odnosi se na činjenicu da se dolaskom jeseni veliki broj ljudi ulenji, fizičku aktivnost svedu na minimun kao i brigu o zdravom načinu ishrane.

Zima je ujedno i period praznika, slavskih i svih drugih proslava koje podrazumevaju pojačan unos kalorija, što se negativno odražava na naš organizam. S obzirom na to da tmurni dani najavljuju nadolazeću zimu, u nastavku pročitajte nekoliko saveta za održavanje zdravog načina života i tokom zimskih meseci.

#1 Topli napici
Iskoristite hladno vreme da se ugrejete napicima koje leti obično izbegavate. Ako se pitate kako da smršate, mudro birajte šta ćete popiti jer se čak i napici odražavaju na izgled vašeg tela. Preporučuje se da voćne čajeve zamenite zelenim čajem, koji je bolji i najviše efekta ima ukoliko je kupljen u prodavnicama zdrave hrane i biljnim radnjama. Ovaj čaj pročišćava organizam i poznat je kao odličan saveznik u borbi protiv kalorija i kao sredstvo koje leči visok krvni pritisak, a svakako će vas ugrejati i ispuniti i tu značajnu funkciju.

#2 Začini
Bogata praznična jela mogu biti zdrava ukoliko vodite računa o količini koju pojedete, i začinima koje koristite. Obroke je najbolje podeliti u nekoliko manjih, sa pauzom između svakog od tri do četiri sata, a jednako ukusni će biti i ako povedete računa o začinima koje koristite. Karanfil, muskatni oraščić, kurkuma, đumbir i cimet su odličan izbor zdravih začina koji će vaša jela učiniti izuzetno ukusnim. Osim što ćete dobro začiniti vaše jelo, stimulisaćete varenje, daće vam energiju i obuzdaće vam apetit.

#3 Proteine
Meso je najčešći izvor proteina, ali postoje i mnoge druge alternative koje možete praktikovati zimi ukoliko to do sada niste činili. Pasulj, grašak i leblebija su tipična zimska jela koja će obezbediti dovoljnu količinu proteina, a takođe spadaju u red onih koje možete obogatiti prethodno navedenim začinima.

#4 Orašasti plodovi
Orašasti plodovi bi trebalo da se nađu u vašoj svakodnevnoj upotrebi. Odlična su opcija za užinu između obroka, a svakako su pametniji izbor od kolača i drugih poslatica. Orašasti plodovi čak predstavljaju i bolji izbor od voća, s obzirom na to da ne sadrže tu količinu šećera koju jabuka ili banana imaju u sebi. Pronađite prodavnicu zdrave hrane u svojoj blizini, gde po vrlo povoljnim cenama možete nabaviti ove namirnice, i pretvorite hranljive bademe, lješnike i druge plodove u svoju zdravu naviku. Još su lepši kada se kombinuju sa medom, pa ćete tako dobiti i odličnu poslasticu.

#5 Voće i povrće
Sveže voće i povrće bi trebalo da se nađe na vašem redovnom meniju, kako zbog vitamina koje sadrže, tako i zbog toga što sprečavaju gojenje. Šejkovi su odličan izvor vitamina kako zimi, tako i leti, a kombinacije koje možete praviti pomoću običnog blendera su bezbrojne. Ipak, kako bi vaš organizam optimalno reagovao na voće koje unosite u njega, izbegavajte da teže voćke poput narandži ili banana jedete kasno uveče. Najbolje je da ovu vrstu namirnica konzumirate ujutru ili oko podne. Neka akcenat bude na sezonskom voću, a pokušajte da ga ne držite u frižideru, budući da na sobnoj temperaturi može da izdrži i nekoliko dana.

#6 Fizička aktivnost
Kako bi vaša priprema za sledeće leto bila lakša i opuštenija, počnite već od zime. Uvedite sebi šetnje ili treninge koji će vaše telo i duh održati u kondiciji tokom zimskih meseci. Kvalitetan trening ne podrazumeva samo teretane, tegove i naporne treninge. Kalorije možete izgubiti i brzim hodanjem, svakodnevnim pešačenjem, ili na traci za trčanje koju imate u svom domu. Načini su raznovrsni, samo je potrebno da se pokrenete na vreme, i praznike ispratite u najboljoj mogućoj formi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here