SAD naoružale dronove u Bagdadu

0

Oni odlučuju: Državni vrh SAD

SAD su naoružale bespilotne letelice koje nadleću Bagdad kako bi zaštitile svoje nedavno pristigle vojnike, obavljajući dnevno po nekoliko desetina izviđačkih letova. Šef Združenog generalštaba američke vojske, general Martin Dempsi rekao je da je jedna od opcija koju priprema predsednik Barak Obama, u sklopu razmatranja na koji način da pomogne Iraku, bombardovanje lidera sunitskog ustanka, dok je druga zaštita važne infrastrukture.
 

Smrt kosi

U sukobima u junu u Iraku je poginulo najmanje 1.075 ljudi, saopštile su UN.

Do sada je 180 od 300 vojnika, koliko je obećao Obama, stiglo u Irak. Među njima je 90 savetnika i 90 pripadnika jedinice za obaveštajne i operativne analize.
Obama još nije izdao odobrenje za vazdušne udare na sunitske ekstremiste iz grupe Islamska država Iraka i Levanta, koji su zauzeli većinu severnog i zapadnog dela zemlje, uključujući i drugi po veličini grad Mosul.


Opasna upotreba

Upotreba američkih bespilotnih letelica u obračunima sa ekstremistima preti da postane praksa i drugih zemalja, što može da stvori nove konflikte, ocenili su bivši visoki američki zvaničnici u izveštaju koji je upravo objavljen.
Mada naglašavaju da su bespilotne letelice "korisne", autori izveštaja izrađenog po nalogu organizacije Stimson centar navode da bi SAD trebalo da pooštre kriterijume za pribegavanje toj vrsti napada i da još jednom razmotre u kojoj meri oni donose korist.
"Česta upotreba dronova vodi nas na klizav teren koji vodi neprekidnim ili još većim ratovima", navode autori ove studije, među kojima je i bivši šef američkih snaga na Bliskom istoku Džon Ejbizejd.
Po njihovom mišljenju, bombardovanje mesta koja nisu područja oružanih sukoba veoma je opasna praksa jer postoji mogućnost da njom počnu da se služe druge zemlje i da u mnogim regionima stabilnost bude narušena.


Druge zemlje

Opasnost je još veća zato što zemlje koje bi počele da koriste bespilotne letelice ne bi bile "skrupulozne" kao SAD kad je reč o procedurama koje prethode vazdušnim napadima.
U očima sveta, Vašington je sebi dao ulogu nekog ko ima pravo da ubije svakog koga sumnjiče da ima bilo kakve veze sa Al Kaidom, i to na osnovu tajnih kriterijuma i dokaza, dodaje se u saopštenju.
Obama je u maju obećao da će biti obelodanjen deo podataka vezanih za vazdušne napade američkih bespilotnih letelica.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here