Tanjug

Predlog rezolucije kojom se osuđuje ubistvo braće Bitići je način da se uzme još novca od albanskog narko lobija, ali i da se izvrši dodatni pritisak na Srbiju. Spojili su lepo i korisno, velike su šanse da ta rezolucija bude prihvaćena, kaže za Sputnjik politikolog Aleksandar Pavić, povodom novog pritiska SAD da se ovaj slučaj rasvetli.

Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa upućen je predlog rezolucije u kome se navodi da slučaj Bitići mora da ostane faktor daljeg razvoja odnosa između SAD i Srbije.

U dokumentu stoji da Predstavnički dom, uz saglasnost američkog Senata, zahteva da osobe odgovorne za ubistvo braće Bitići budu privedene pravdi, da je neprihvatljivo da još nijedna osoba nije proglašena krivom za to ubistvo.

Predlog rezolucije podneo kongresmen blizak Trampu

Ambasada SAD u Beogradu oglasila se i nedavno, povodom 22. godišnjice od kada su pronađena tela braće Bitići i saopštila da pravda za njih i njihove porodice, kao i odgovornost onih koji su izvršili i prikrili njihovo ubistvo ostaje jedan od prioriteta u bilateralnim odnosima SAD i Srbije.

Politikolog Aleksandar Pavić kaže da je reč o licemerju, jer da SAD stvarno zanima pravda i situacija na Kosovu, već bi se odavno sprovela rezolucija o kršenju ljudskih prava Srba.

– Uzmimo najnoviji slučaj Dragice Gašić u Đakovici, to nikom ne pada na pamet u Kongresu, iako su oni, naravno, svetionik ljudskih prava u svetu, tako da je ovo čisto propagandno – lobistička priča. Sigurno da je albanski lobi u Americi platio dobro za ovo, kao što to rade uobičajeno – tvrdi Pavić.

On dodaje da su Amerikanci očigledno procenili da je upravo sada zgodno vreme da proguraju još jednu rezoluciju i uzmu novac od albanskog lobija.

Komentarišući zanimljivu činjenicu da je predlog Rezolucije podneo republikanski kongresmen iz države Njujork, izuzetno blizak Donaldu Trampu, Li Zeldin, što u neku ruku nije očekivano, jer su Srbi u Americi uz Trampa, ovaj politikolog kaže da stvari ne treba posmatrati na taj način. Podseća da Trampa nema u Beloj kući, a njegovi ljudi su, kaže, ostavljeni da se snalaze.

– Ovo nije ništa što će da škodi Trampu, a ne zaboravimo da je on taj koji je, po rečima Netanjahua, pritisnuo Izrael da prizna Kosovo. Znači, tu ne treba da bude nekih iluzija, on jednostavno nije emotivno ili interesno lično posebno vezan za priču na Kosovu i Metohiji. Ali to ne znači da nije vezan za pragmatični interes SAD, kako ga on vidi.

Iljir, Agron i Mehmet Bitići su američki državljani poreklom sa Kosova, koji su se tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine pridružili Atlantskoj brigadi tzv. Oslobodilačke vojske Kosova. Trojica Amerikanaca nestala su dok su bili u pritvoru, a kasnije su njihova tela pronađena u Petrovom selu u istočnoj Srbiji.

Za ubistvo još nije niko optužen, a dvojica policajaca kojima se sudilo za njihovo protivpravno lišenje slobode pravosnažno su oslobođeni optužbi 2013. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here