Tanjug/AP

SAD su izrazile razočaranje što u poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine nije postignut napredak i upozorile obe strane da ozbiljno shvate obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa

Neimenovani portparol Stejt departmenta rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da „vreme ističe“ i da SAD „žele da vide napredak“.

– Želimo da vidimo napredak u pogledu obaveza preuzetih u dijalogu, uključujući osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO). Savetovaćemo se interno i sa našim evropskim partnerima o sledećim koracima – rekao je u četvrtak uveče portparol američkog ministarstva spoljnih poslova.

Dodao je da je dijalog uz posredstvo EU „jedini put napred za Kosovo i Srbiju“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti u četvrtak su se sastali u Briselu, prvi put od početka poslednje najnovije krize na severu Kosova, koja je izbila krajem maja.

Šef evropske diplomatije Žosep Borelj izjavio je posle zajedničkog sastanka da, uprkos velikom trudu, „nije bilo moguće prevazići razlike“ jer je Kurti insistirao na faktičkom priznanju Kosova kao prvom koraku u primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, dok je Vučić prihvatio kompromisni predlog EU.

Kompromisni predlog, prema rečima Borelja, podrazumevao je da se bavljenje političkim aspektima normalizacije odnosa i proces formiranja ZSO odvijaju paralelno.

Borelj je rekao i da šest meseci posle dogovora Vučića i Kurtija u Ohridu, o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, „još nije počela primena najvažnijih tačaka“ i dodao da to znači da su „i Srbija i Kosovo u direktnom i ozbiljnom kršenju obaveza preuzetih u dijalogu“.

Vučić je kazao da je jučerašnja runda dijaloga u Briselu neuspešno završena jer Priština nije prihvatila kompromisni predlog EU o putu ka normalizaciji odnosa. Kurti je okrivio specijalnog predstavnika EU za Zapadni Balkan Miroslava Lajčaka, navodeći da je podržao stav Srbije da je formiranje ZSO preduslov za primenu drugih sporazuma.

1 COMMENT

  1. Време истиче онима који имају захтјеве окрену у своју корист ,
    Време за Србију је увјек ту
    СЛАВА БОГУ☦️НА ВИСИНИ
    🇷🇸☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here