Samo u Rusiji: Poplave donele interkontinentalnu raketu?

0

Rezervoar je uplašio žitelje Malugrenjeva
 

Raketa je pronađena u selu Malugrenjevo, a ubrzo su krenule da kruže priče o tome kako je projektil dospeo do tog mesta. Neki su govorili da se radi o odbačenoj svemirskoj raketi, pošto one, kada se lansiraju sa kosmodroma Bajkanur u Kazahstanu, često preleću iznad ruskih sela.

Međutim, odsustvo tragova paljenja na raketi upućuju na još jednu teoriju – da se zapravo radi o interkontinetnalnom balističkom projektilu, koji je zakopan u blizini tog sela.

Televizija ”Raša tudej”, ipak, saznaje da poreklo objekta i nije toliko interesantno. Kako navodi ta TV stanica, zvaničnik lokalne samouprave tog mesta rekao je za sajt ’’Sibnet.ru’’ da nema ničega misterioznog u vezi te cevi, koja zapravo pripada jednom od stanovnika Malugrenjeva.

”Vlasnik je zapravo hteo da iskoristi taj objekat za čuvanje vode. Pronašao je tu cev na otpadu i odneo ju je u baštu. Nikakva raketa nije pala na nas”, objasnio je lokalni zvaničnik.

 

Postoji, pak, trunčica istine da ova cev ima veze sa raketom. Naime, kako izveštava ”Raša tudej”, svemirski stručnjaci identifikovali su ovaj objekat kao rezervoar za gorivo interkontinentalnog balističkog projektila. Hemijsko postrojenje u Bijsku, najvećem gradu u tom regionu, nekada je punilo takve tankove raketnim gorivom. Ministarstvo odbrane je 90-ih naložilo prekid punjenja, a postrojenje je imalo veliki broj takvih rezervoara u skladištu.

Žiteljka Malugrenjeva Tatjana Ždanova, koja je potvrdila da rezervoar pripada njenoj porodici, rekla je da je tank bio u njihovom dvorištu, a onda ga je odnela poplava. U rezervoaru su se u tome trenutku krili i dva psa, a meštani su se malo našalili, nazvavši ih Belka i Strelka.

Ljude Malugrenjeva, iako se šale, zabrinuti su, jer ne znaju da li će poplave doneti još neko ”iznenađenje”, a to mesto već je napustilo 2.500 ljudi u strahu od vodene stihije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here