EPA

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je ovih dana neprestano u žiži iako nema mečeva. I zbog humanosti, ali i zbog stava, iznetog na Fejsbuku, da vakcina protiv korone ne bi smela da bude uslov za putovanja. Ova izjava je uznemirila epidemiologe, a na srpskog šampiona salvu napada uputili su britanski mediji, koji su objavili da tim on potencijalno žrtvuje prvo mesto na ATP listi ukoliko zaista ne išao na turnire ako bi vakcina bila uslov.

Potom je, u saopštenju koje je njegov tim poslao “Njujork tajmsu”, Nole istakao da je “malo zbunjen, kao i ostatak sveta” i da je “u nedoumici šta je najbolje učiniti u ovoj situaciji”.

Novak Đoković, bez ikakve dileme, uz svaku titulu osvojenu na terenu zaslužuje po jedno odličje za dobrotu, skromnost, rodoljublje… Pre devet godina patrijarh Irinej mu je uručio Orden Svetog Save prvog stepena. Teniser je izjavio da mu je ovo najznačajnije odlikovanje u životu. Orden je dodeljen za ljubav prema Crkvi i pomaganje srpskog naroda i svetinja SPC, posebno na Kosovu i Metohiji.

Pre desetak dana uputio je veliku donaciju italijanskom gradu Bergamo koji je ozbiljno stradao pod naletom COVID-19.

– U ovim vremenima, mnoge kompanije, pojedinci i asocijacije su bile uz nas i hvala svima za njihovu velikodušnost. Ali, čitajući da je među imenima donatora i ime najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, to nas je stvarno oduševilo – rekao je Piter Asembergs, generalni menadžer zdravstvenog centra za zapadni Bergamo.

Za razliku od Italijana, građani Srbije nisu iznenađeni. Znaju da je Novak uvek tu kada je najteže. Među prvima je koji je Srbiji uputio vrednu pomoć od čak milion evra namenjenu kupovini respiratora i neophodne medicinske opreme kako bi što lakše pobedili opaki korona virus.

Rafael Nadal i Pau Gasol pokrenuli su akciju prikupljanja pomoći u borbi protiv korona virusa, a Đoković je odmah donirao novac za podršku španskom narodu. Bio je uz svoj narod i kada su 2014. Srbiju pogodile poplave, a takođe kroz svoju fondaciju “Novak Đoković” pomaže ugrožene porodice i decu. Izgradio je na desetine vrtića širom Srbije i pokrenuo mnoge humanitarne akcije.

Na Floridi je 2011. godine predvodio fudbalski tim najboljih tenisera na svetu u meču koji je odigran za pomoć Japanu koji se u to vreme suočavao sa stravičnim posledicama zemljotresa i cunamija.

– Veoma sam zabrinut za narod Japana i smatram da je jedino ispravno da uradimo sve što možemo kako bismo pomogli onima kojima je pomoć potrebna – rekao je Đoković, koji je tokom turnira u Indijan Velsu, gde je obezbedio drugo mesto na ATP listi, na flasterima koje je nosio na desnom kolenu imao natpis “Podrška Japanu”.

Omiljeni Srbin rođen je 22. maja 1987. u Beogradu. Prvi put je uzeo reket u ruke kada je imao samo četiri godine, tokom kampa na Kopaoniku, i od tada ga nije ispustio. Profesionalno se bavi tenisom od 2003. godine, a osvojio je 17 titula na grend slem turnirima, što ga čini jednim od najboljih tenisera svih vremena. Na prvom mestu ATP liste proveo je više od 280 nedelja.

Sa svojom dugogodišnjom devojkom Jelenom oženio se 2014, kada su postali i roditelji sina Stefana. Tri godine kasnije stigla je i ćerka Tara. Uvek ističe da je porodica njegova baza i oaza mira.