Kosovo online
Manuel Saracin

Specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin kaže da Nemačka ne podržava ideju regionalne konferencije niti novi pristup dijalogu Srbije i Kosova.

U intervjuu za Euroaktiv, na pitanje šta misli o ideji albanskog premijera Edija Rame da dijalog koji podržava EU podigne na status “konferencije”, Saracin je rekao da takva ideja nema smisla.

– Mislim da nema smisla izmišljati nešto novo jer imamo dobar dogovor – naveo je Saracin.

On je rekao da su obe strane jasno stavile do znanja, barem svojim rečima, da stoje iza do sada postignutih sporazuma, posebno Ohridskog i njegovog aneksa iz 2023. godine.

– Mislim da je važno da pokušamo da krenemo u implementaciju i korak po korak iznesemo pozitivan bilans kako bi sporazum funkcionisao -naglasio je nemački izaslanik.

Saracin je naglasio da je savezna vlada odlučna da podrži dijalog pod pokroviteljstvom EU i takozvani francusko-nemački plan koji je trenutno na stolu. Nadalje, savezna vlada bi “snažno” podržala rad izaslanika EU Miroslava Lajčaka, čak i ako bi bilo kritika i zabrinutosti zbog njegovog navodnog jednostranog pristupa.

– Ne postoji alternativa osim da se nastavi dijalog i pokuša da se nastavi implementacija sporazuma – rekao je Saracin, koji je pozvao obe strane da se pozitivno i konstruktivno angažuju u ovom procesu.

Saracin je dodao da svi koje poznaje na Kosovu žele da se pridržavaju Ohridskih sporazuma, uključujući i Zajednicu srpskih opština.

Što se tiče mogućih sankcija protiv Kosova i Srbije, jasno je stavio do znanja da su sankcije poslednje sredstvo.

– Sankcije nikad nisu put napred, ali ponekad kada tražimo nešto jasno, kao što smo uradili sa Kosovom i kao što Evropska unija sada radi sa Srbijom, takođe treba da bude jasno da će biti posledica ako nas ljudi ne prate – rekao je Saracin.

2 COMMENTS

  1. Ма ево Србија све трчи …али ка Кини ! Доста је више било замлаћивања са лицемерством ! Или је Косово Србија или Србија није у ЕУ – то је бар свима у Србији јасно.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here