Šarić navodno davao milion evra Crnoj Gori od svake ture kokaina

0

Darko Šarić

”Onima koji su sa Šarićem sklopili dogovor i od njega, od svake krijumčarske ture dobijali milion evra, zbog međunarodne reputacije Crne Gore bilo je jako važno da se kokain ne distribuira na njihovoj teritoriji. Sa Šarićem je postignut dogovor da nijedan brod sa njegovim kokainom ne sme da se usidri u crnogorskim lukama”, kaže izvor ”Blica” blizak istrazi.

 

Dogovor je bio poštovan u potpunosti…

 

”Šarić je dopremao kokain do sredozemnih luka, od Španije do Grčke. Njemu je kao protivusluga obezbeđivana logistika za krijumčarenje droge iz Južne Amerike u Evropu, nesmetano pranje novca kroz crnogorske banke, transferi preko of-šor kompanija, kao i veze sa političkim vrhom. Za svaku švercovanu turu kokaina Šarić je Crnoj Gori plaćao milion evra u gotovini“, navodi „Blic”.

 

Izvor ”Blica” istakao je i da su u piramidi kriminala, osobe koje su od svake Šarićeve ture dobijale milion evra – druga stepenica od vrha u hijerarhiji ove organizovane grupe.

 

Kum pomogao u Južnoj Americi

Darku Šariću veze sa narko-klanovima u Južnoj Americi obezbedio je Dragoljub Kosmajac, uticajan trgovac drogom, sa kojim je, kako saznaje „Blic”, u kumovskim odnosima već nekoliko godina. Kosmajac je u beloj knjizi opisan kao jedan od najznačajnijih dilera na području zapadne Evrope, povezan sa međunarodnim krijumčarima narkotika u Južnoj Americi, odakle je organizovao transporte velikih količina kokaina za Evropu.

”Između Šarića i pojedinih predstavnika crnogorske vlasti prošlog leta bilo je ozbiljnih sukoba, koji su izglađeni nakon što je po nalogu srpskog Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal za njim raspisana poternica. Šariću je u ovoj državi pruženo i utočište, i to po nalogu osobe koja se nalazi na vrhu piramide ove grupe. Ta osoba, koja još nije obuhvaćena istragom, pod svojom kontrolom držala je celokupan posao, ali i sve međusobne veze osoba ispod njega”, kaže izvor "Blica”.

 

On navodi da je toj osobi, preko čijih računa u inostranstvu je Šarić prao novac od prodaje narkotika, takođe pripadao deo profita, i to mnogo veći od onog koji je išao na ime države Crne Gore.

 

O kolikoj se sumi radi za sada nije poznato, ali se procenjuje da je Šarić u poslednjih nekoliko godina uspeo da prošvercuje na desetine tona kokaina, koji je zatim rasturan na evropskom narko-tržištu, a na kojima je zaradio skoro pet milijardi evra. Šarić je navodno u Srbiji, u koju je kupujući preduzeća investirao najviše novca, pod svojom kontrolom držao sve kriminalne grupe.

”Sve srpske grupe su poslednjih godina radile pod Šarićevom kontrolom, a najjače uporište, pljevaljski narko-bos imao je u novosadskom klanu”, rekao je izvor ”Blica”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here