Sarkozi – drugo ime za ksenofibiju

0

Marin Aubri

Posebno sramotnim nazvala je „pokušaj da se suprotstave nacionalni identitet i imigracija”, ističući da je i sama posebno ponosna na svoj dvojni baskijski i francuski nacionalni identitet.

 

Njoj su se pridružili i francuski intelektualci koje je razljutila tema rasprave. U otvorenom pismu koji je potpisala i ovogodišnja dobitnica Gonkurove nagrade spisateljica Marie Ndiaie (a ona se nakon dolaska Sarkozija na vlast sa porodicom  odselila u Berlin), rečena rasprava označena je kao izraz ksenofobije.

 

Studenti protestuju

U sklopu kampanje za skore lokalne izbore svakome je jasno da vlada kani da eksploatiše strah Francuza od gubitka posla ili nesigurnosti optužujući za to imigrante.

 

Erik Beson, ministar imigracije, poziva lokalne sredine na raspravu o nacionalnom identitetu, pitajući „kako sprečiti dolazak ilegalnih doseljenika na našu teritoriju, loše uslove življenja i društvene devijacije poput rada na crno i kriminala”.

 

Besonov poziv otkriva, kaže se u pismu grupe intelektualaca, u jednoj rečenici gomilu predrasuda i stereotipa, a mnogi zaključci doneti su unapred. Sarkoziju, kažu upućeni, svađa sa intelektualcima nije trebala, posebno ne u vreme kada mu na ulicama štrajkuju radnici, studenti, imigranti…
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here