Sav novac preko Fonda Sveti car Lazar

0

Manastir Milton: Humanost na delu
 

"Odlukom Svetog arhijerejskog sabora, koji trenutni zaseda u Beogradu, sva novčana sredstva za postradale u poplavama u srpskim zemljama SPC skupljaće preko Fonda patrijarh Pavle koji je otvorio poseban račun za saniranje posledica od elementarnih nepogoda.

Ispred Srpske pravoslavne eparhije kanadske za prikupljanje novčanih sredstava u parohijama i crkveno-školskim opštinama u Kanadi je ovlašćen eparhijski Dobrotvorni fond Sveti car Lazar. Sva pomoć prikupljena u hramovima u Kanadi kao pomoć postradalima biće prosleđena na pomenuti račun od strane Fonda Sveti car Lazar, a darodavcima će blagovremeno biti izdata priznanica za taksu.

Molimo sve ljude dobre volje da se pridruže akciji pomoći koja je već počela u svim našiom crkvenim jedinicama u Kanadi, a sve dobrotvorne organizacije i fondacije da se stave na raspolaganje Fondu Car Lazar.

Napominjemo da nijedna parohija u Kanadi – ni sveštenici ni uprava – nije dala saglasnost, niti je može dati, nijednoj drugoj organizaciji za prikupljanje pomoći.

Samim tim Eparhija kanadska i njene crkveno-školske opštine kao i Fond Car Lazar ne snose nikakvu odgovornost za pomoć koju su skupljala druga lica i organizacije.
Dobrotvorni fond Sveti car Lazar deluje pri Eparhiji kanadskoj od 1992. Za svoj uspešan rad i pomoć otadžbini isporučenu od srpskih vernika u Kanadi odlikovan je Ordenom svetog Save.

Pozivamo još jednom na dodatni napor kako bi se unesrećenima u srpskim krajevima pomoglo. Molimo da u svojoj velikodušnosti budete istrajni i da unesrećeni budu uvek u vašim molitvama. Vaša pomoć biće im neophodna", kaže se na kraju saopštenja iz Eparhije kanadske SPC, sa sedeištem u Miltonu.

 

Arhijereji na licu mesta

U teško stanje uzrokovano poplavama uverili su se i arhijereji SPC, koji su 20. maja, podeljeni u nekoliko grupa, obišli ugrožena područja. Opšti utisak iz svih krajeva jeste da se radi o do sada neviđenoj tragediji s katastrofalnim posledicama po stanovništvo, naročito u slivu Save od ušća Bosne prema Dunavu.

Ovom prilikom episkop kanadski Georgije obišao je postradala područja u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, zajedno sa episkopima novogračaničko-srednjezapadnoameričkim Longinom, bihaćko-petrovačkim Atanasijem, raško-prizrenskim Teodosijem i nadležnim zvorničko tuzlanskim Hrizostomom.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here