Vesti

Folklorna grupa Avala Melburn proslaviće u subotu 25. novembra veliki jubilej – 70 godina postojanja ovog ansambla. Tim povodom, uprava Avale je rešila da organizuje svečanost koja počinje 18.30 u sali crkve Sveti Sava u Grinzborou.

Zanimljivo je da su u Avali tek nedavno utvrdili da je društvo osnovano pre sedam decenija.

– Potpuno slučajno smo pronašli podatak da je prva folklorna grupa osnovana 1953. godine. Razgovarali smo jednom prilikom i prelistavali Monografiju hrama Sveti Sava od 1952. do 2002. godine. Zainteresovali smo se da pronađemo podatke o folkloru i utvrdili da je folklorna grupa osnovana pri crkvi Sveti Sava u Karltonu i tada se zvala Folklorna grupa Slobodna srpska pravoslavna crkva, da bi sedamdesetih dobila sadašnje ime – Avala. Prva imena koja se pomenju u vezi sa folklorom su sveštenik, otac Budimir Đukić, predsednik crkvenog odbora Raško Nikolić, a Milan Stanić je bio koreograf grupe – priča za „Vesti“ Dušan Bulatović, aktuelni koreograf Folklorne grupe Avala.

Bulatović otkriva i da je planirano da se na svečanosti upravo prikaže istorijat nastanka folklorne grupe i da se priseti nekih imena iz prošlosti. Kao gosti, biće pozvani svi nekadašnji članovi grupe do kojih su organizatori uspeli da dođu.

– Verujemo da će neko od igrača iz perioda sedamdesetih i osamdesetih uspeti da dođe na svečanost. Među njima su, na primer, Milan Veković, zatim koreograf Saša Kolinčević, pa Pera Jovanović… Nadamo se da će oni doći – ističe Bulatović.

Sadašnji igrači Avale
Budućnost Folklorne grupe Avala
Najmlađi igrači na nastupu u avgustu ove godine

Koreograf Avale dodaje i da će u naredne dve sedmice pokušati da putem društvenih mreža informišu što više nekadašnjih članova, bi im se pridružili 25. novembra.

Dušan Bulatović obećava odličan program za to veče. Kako kaže, nastupiće sve grupe Avale, a ovo veče biće prilika i da se dodele trofeji igračima za poslednjih godinu dana.

– Planirali smo dva sata programa. Pozvali smo vladiku Siluana i on će biti prisutan. Zatim, učestvovaće i veterani, nas deset nekadašnjih igrača Avale odigraćemo jedan splet igara. Sadašnji igrači će na kraju programa biti nagrađeni, a nakon toga će uslediti zabava sa živom muzikom – najavljuje Bulatović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here