pixabay.com

Povremene smetnje sa erekcijom pojavljuju se kod gotovo svih muškaraca različitog životnog doba, ali kod nekih ovo predstavlja ozbiljan zdravstveni problem.

Erektilna disfunkcija je nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije. I dok, s druge strane, polna moć, odnosno postizanje erekcije pozitivno utiče na fizičko i psihičko zdravlje pojedinca, važno je naglasiti da se povremene smetnje sa erekcijom pojavljuju kod gotovo svih muškaraca različitih godina.

Ipak, ako ovo stanje traje ili se pogoršava, za pojedinca postaje veliki zdravstveni problem. Posebno zabrinjava činjenica da ovo stanje postaje rastući problem koji se najčešće događa zbog lošeg izbora životnih navika, piše Gloria.

Sedam glavnih uzroka erektilne disfunkcije:

– sedelački način života

– nezdrava ishrana

– pušenje

– preterana konzumacija alkohola

– stres i loše mentalno zdravlje

– problemi u vezi

– lekovi

Jedan od razloga za pojavu erektilne disfunkcije kod sve većeg broja mladih muškaraca je neaktivan način života. Naime, nedostatak redovne telesne aktivnosti i prekomerno sedenje mogu dovesti do loše cirkulacije krvi.

– U većini slučajeva to je zbog smanjenog dotoka krvi u penis. Međutim, spoljni faktori, uključujući neke izbore načina života, takođe mogu prouzrokovati probleme sa erekcijom – kaže doktor Nil Patel.

Nasuprot tome, redovno vežbanje omogućava bolji protok krvi i pomaže u smanjenju rizika od erektilne disfunkcije.

Još jedan ozbiljan faktor rizika je nezdrava, prerađena hrana koja obiluje rafiniranim šećerima i nezdravim mastima. Nepravilna ishrana može doprineti razvoju dijabetesa koji je poznati faktor rizika za erektilnu disfunkciju.

– Budući da je erektilna disfunkcija povezana sa protokom krvi, važno je imati zdrave krvne sudove – ističe doktor Patel.

Konzumiranje nutritivno bogate hrane može smanjiti pojavu uobičajenih problema sa krvnim sudovima i visokim holesterolom, povišenom glukozom u krvi i visokim nivoom triglicerida. S druge strane, upotreba duvana može oštetiti krvne sudove i ograničiti protok krvi, uključujući i u penis.

– Zato je pušenje usko povezano sa povećanim rizikom od erektilne disfunkcije – navodi doktor.

Dodatni faktori koji doprinose disfunkciji kod muškaraca mogu uključivati preteranu konzumaciju alkohola, nakupljeni stres, loše mentalno zdravlje, konzumaciju određenih lekova, kao i probleme u vezi.

– Iako se može činiti neprijatnim, problem erektilne disfunkcije je čest i zato je važno o tome pričati sa svojim lekarom. Tako ćete moći da utvrdite šta izaziva vaš problem i kako da ga na ispravan način lečite – zaključuje doktor Patel.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here