Senćani gosti Mladosti

0

U Špajeru, u nemačkoj pokrajini Rajland Pfalc, minulog vikenda održana je četrnaesta po redu velika manifestacija kluba Mladost Dan prijateljstva. Sama manifestacija je počela minutom ćutanja kojim je odata počast u nedelju preminulom Milanu Kostiću, blagajniku i dugogodišnjem članu, jednom od osnivača kluba.

Šljiva za gradonačelnika

I gradonačelnik Špajera, Hans Jerg Eger, bio je dragi gost, koji je kao i ostali uživao u ovom druženju uz našu muziku, bogato posluženje i neizbežnu hladnu šljivovicu koja je krepila dušu u tom vrelom julskom danu.

 

Lepo druženje

Program je trajao do kasnih sati a želja organizatora da se dan provede u prirodi i ovoga puta je ostvarena. Posebno su uživali mališani kojima je bilo poklonjeno puno pažnje, a vredni članovi Mladosti su svojski zapeli da svima ispune želje. Ipak, imali su vremena i da se domaćinski druže sa svojim gostima.

Uz saglasnost njegove porodice i uprave, manifestacija je ipak održana.
Pored mnogobrojnih folklornih ansambala koji su nastupili pred publikom, tu su bili i gosti iz Srbije, iz Sente, članovi zavičajne fondacije "Stevan Sremac", koji u gradu u kome živi 92 procenta Mađara – rade na očuvanju srpske tradicije i reči u tom gradu.
Društvo ima 80 članova, a polovina je bila u gostima u Špajeru i smeštena u porodice zemljaka, članova tamošnjeg kluba, koji su ih po pravom srpskom običaju domaćinski ugostili i pokazali im znamenitosti tog grada i okoline.
Gosti iz Srbije predstavili su se folklornim igrama, kao i srpska društva iz Nemačke: Sloga iz Manhajma, "Sveti Sava" iz Štutgarta, "Vuk Stefanović Karadžić" iz Raštata, SKC iz Ofenbaha, Zavičaj iz Hajlbrona, kao i domaćini, igrači Mladosti iz Špajera.
I ove godine u programu nastupili su učenici Dopunske škole na srpskom jeziku učitelja Jovana Pašajlića.
Kao i prethodnih godina bilo je i gostiju, pošto se ova manifestacija održava pod pokroviteljstvom grada Špajera, uobičajilo se da na njoj nastupaju i udruženja drugih naroda. Tako su ove godine gostovale nemačke plesačke grupe, kao i bugarske i mađarske, a svi su na kraju dobili posebne zahvalnice našeg lista pošto su "Vesti" bile pokrovitelj ove manifestacije. Gostima je ovim odato priznanje ne samo za učešće, već i za negovanje i širenje prijateljstva, ne samo među našim narodom, već i među ostalima u tom delu Nemačke.
Ovom događaju prisustvovali su i generalni konzul BiH u Štutgartu Dragan Dragić, kao i vicekonzul Republike Srbije u Frankfurtu Živorad Petrović.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here