Skeneri na “Hitrou” protiv zakona?

0

Ta nova tehnologija je uvedena na londonskom aerodromu Hitrou i mančesterskom aerodromu na severu Engleske, posle neuspelog pokušaja obaranja putničkog aviona, koji je iz Amsterdama leteo za Detorit, 25. decembra prošle godine.

 

Osumnjičeni Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab tada se ukrcao na avion sa eksplozivom sakrivenim u donjem vešu, koji nije otkriven na aerodromu. Međutim, stručnjaci tvrde da je skenerima za čitavo telo eksplozivna naprava mogla biti detektovana, jer se pomoću njih može videti šta se nalazi ispod odeće.

Možda je ovo jedno od mesta gde se krše ljudska prava: Londonski Hitrou

Aktivisti za ljudska prava osporavaju upotrebu tih skenera, plašeći se narušavanja privatnosti i nesrazmernog kontrolisanja muslilmanskih putnika na aerodromima, javio je Rojters.

 

EHRC tvrdi da se uvođenjem ovakvih skenera, možda, krše zakoni o diskriminaciji i privatnosti, i u pismu ministru saobraćaja Endrjuu Adonisu izražava zabirnutost zbog toga što ne postoje garancije da će se skeneri koristiti na zakonit, pošten i nediskriminatoran način.

 

Međutim, kako je prenela britanska agencija, Ministarstvo saobraćaja je saopštilo da će se pobrinuti da se sve mere bezbednosti primenjuju na zakonit, adekvatan i nediskriminatoran način, zbog čega je i napravilo pravilnik za upotrebu skenera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here