Skoro 90 odsto glasalo za nezavisnost

0

 


 


Donbas je juče slavio prvu veliku pobedu nad Kijevom. Proruske snage u Donjeckoj i Luganskoj oblasti rekle su "da" nezavisnosti od Ukrajine na referendumu održanom u nedelju, pošto je za to glasalo 89 odsto birača.
– Ovi rezultati mogu biti smatrani za konačne – rekao je Roman Ljagin, šef izborne komisije u Donjecku.
Izlaznost je bila veća od 70 odsto, mada su glasanje pratili tragični događaji, sukobi, nasilje i provokacije. Uprkos tome, atmosfera na biračkim mestima bila je u duhu nacionalnog praznika: baloni, ozvučenja, ratne pesme i dobro raspoloženje.
– Bilo je lako prebrojati glasove pošto je onih koji su glasali protiv bilo veoma malo – dodao je Ljagin.
Rukovodstvo Donjecke Narodne Republike (DNR) je spremno da razmotri mogućnost stvaranja konfederacije sa Ukrajinom. Međutim, to se može desiti samo u slučaju silaska s vlasti režima u Kijevu.
Kopredsednik vlade DNR Miroslav Rudenko sumnja u zajedničku budućnost Donbasa i ostatka Ukrajine. Po njemu, najverovatnija je mogućnost stvaranje nove, nezavisne države – Novorusije, koja će se sastojati iz Donjecke i Luganske oblasti, ali i drugih regiona, koji iskažu želju da im se pridruže.
Vjačeslav Ponomarjov, proruski gradonačelnik Slavjanska, napominje da njegovi istomišljenici mogu sada da organizuju druga glasanja, uključujući i ono da li žele da budu deo Rusije.
U Kijevu, referendum na istoku zemlje nazivaju "kriminalnom farsom", koja nema značaja sa stanovišta zakona i ustava i koju je "inspirisao, organizovao i finansirao Kremlj". Oni optužuju Moskvu za destabilizaciju situacije u Ukrajini, s ciljem da se poremete predsednički izbori u Ukrajini, zakazani za 25. maj i kako bi zbacili aktuelnu kijevsku vlast. V. d. predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov zapretio je organizatorima referenduma da će krivično odgovarati.

 

Ne boje se Obame

I jutro posle referenduma u istočnoj Ukrajini bilo je obeleženo novim napadima ukrajinske vojske koja je minobacačima napala Slavjansk i obližnje selo Andrejevku. Stanovnici Marijupolja, grada koji je prethodnih dana bio glavna meta ukrajinskih snaga, u izjavi za ruske TV kanale poručili su: "Mi smo protiv (kijevske) hunte i ne bojimo se Obame!"

Kremlj poštuje volju naroda

SAD i EU ne priznaju rezultate referendum, a Kremlj saopštava da će poštovati volju naroda. "Rusija poštuje rezultate referenduma u dva regiona na istoku Ukrajine i očekuje njihovu primenu mirnim putem", navodi se u saopštenju. Putinov portparol Peskov rekao da je stav ruskog predsednika o referendumu "teško predvideti" i da će biti formulisan na osnovu "snage tih rezultata".

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here