Freepik

Emocionalna inteligencija definiiše se kao sposobnost prepoznavanja, razumevanja, izražavanja i upravljanja sopstvenim emocijama.

S obzirom na to da ovo može da bude teško za postići i odraslim ljudima, mnogi roditelji se začude kada shvate kako su njihova deca itekako sposobna da razviju emocionalnu inteligenciju i to od najranijeg doba.

Kako objašnjava klinički psiholog Lisa Firestone, postoje određeni znakovi koji jasno pokazuju da je dete emocionalno inteligentno. Jednan od njih je plakanje. Iako zvuči neobično, dete koje oseća sigurnost da plače pred roditeljima ili drugim osobama zapravo se ne plaši da iskaže svoje emocije, što je jedan od glavnih znakova emocionalne inteligencije.

Isto tako, dete koje je emocionalno inteligentno ima razvijenu empatiju, odnosno sposobnost saosećanja s drugima ili prepoznavanja njihovih osećaja. Ako je dete naročito hipersenzibilno, može pokazivati tugu ako vidi da je njegov prijatelj u vrtiću ili školi tužan, a često zna i da teši svoje vršnjake kada se oni osećaju loše, objašnjava psiholog.

Još jedan simptom koji je često znak emocionalne inteligencije kod dece odnosi se na njihov otvoreni odnos s roditeljima. Naime, dete koje uvek razgovara o svojim problemima, emocijama i stvarima koje ga muče ima razvijenu emocionalnu inteligenciju, a ujedno je i sposobnije da se nosi sa izazovima koje mu donosi odrastanje.

Fajerstoun navodi i kako dete s emocionalnom inteligencijom često pokazuje veliki nivo znatiželje. Iako je svaki mališan u nekoj meri znatiželjan, dete koje ima razvijenu emocionalnu inteligenciju otvoreno je i zainteresovano za stvari koje se dešavaju oko njega. Isto tako, ova deca imaju i snažnu želju za učenjem pa su najčešće vrlo uspešni u školi ili imaju mnogo hobija, prenosi Klix.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here