Škoti bi da ostan

0

Gordon Braun vodi istoimenu kampanju

Istraživanje s pomenutim ishodom sprovedeno je stotinak dana pre sprovođenja referendum o nezavisnosti.
Dok su ranija ispitivanja pokazivala da su Škoti tesno podeljeni u stavu da li bi Škotska trebalo da proglasi nezavisnost, neumorna kampanja Gordona Brauna, jednog od inače najnepopularnijih premijera u Britaniji u poslednjih pola veka, dovela je do toga da Škoti počnu da naginju ka ostanku u Uniji.

Skinuti Engleze
Vilijam, škotski muzičar iz Edinburga, koji svira gajde na londonskom Trafalgaru skveru, kaže da će glasati za nezavisnost, iako misli da će Škotska više izgubiti nezavisnošću.
– Ali, mislim da je došlo vreme da skinemo Engleze sa grbače, stanemo na crtu i vidimo da li zaista možemo sve to što mislimo da možemo – kaže on uz smeh.

U industrijskim gradovima Škotske, gde će o sudbini Velike Britanije 18. septembra odlučiti milion još neodlučnih birača, Braun gotovo da nema suparnike. U govorima u gradovima širom Škotske strasno se založio za ostanak u Velikoj Britaniji upozorivši da Britanija "mesečari" ka raspadu.
– Zemlje se gube zbog greške – rekao je Braun sa jakim škotskim akcentom novinarima u Londonu. – Ne dozvolite da ovo postane sukob britanskih političara i Škotske jer to ide naruku nacionalistima – dodao je on.
I dok političari sprovode kampanje za i protiv nezavisnosti – primetan je i pad popularnosti kampanje Bolje zajedno, koju predvodi Alster Darling, koji veruje da će glasanje biti tesno, što bi značilo da bi takozvani obični Škoti "i jare i pare", odnosno nezavisnost bez prekidanja ekonomskih i drugih veza sa Britanijom i napuštanja funte.
– Najidealnije rešenje bila bi nezavisnost, uz sve prednosti zajednice sa Britanijom u vidu diplomatskih odnosa i ekonomije – kaže jedan žitelj Glazgova, koji već godinama radi u Londonu.
I dok običan svet još uvek vaga kako će glasati, umetnici, kako britanski, tako i škotski, žale se na lošu atmosferu. Jedan od najpoznatijih škotskih kompozitora Džejms Makmilan kaže da se vodeći škotski umetnici boje da kažu da će zaokružiti "ne" na referendumu.
"Ako na vas posle ‘istupanja’ gledaju kao na kontroverznu pojavu, to će uticati na prodaju karata za koncerte, vaših slika, knjiga, muzike", rekao je on za list "Tajm".
Neki od poznatih škotskih umetnika uključujući književnika Irvina Velsa ili glumca Šona Konerija otvoreno su se založili za nezavisnost Škotske, dok su drugi, poput Dejvida Bouvija ili Eme Tompson bili za ostanak u uniji ili – kao teniser Endi Marej – nisu želeli da se izjasne.
Onlajn studija sprovedena na 40 škotskih rok muzičara pokazala je da 20 ne zna kako će glasati, a da će svega sedam zaokružiti – "ne".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here