Rusi razvili najbezbedniji mikročip za kartice

0

Rusi razvili mikročipove bezbednije od onih koje koriste Viza i Masterkard

 

Kako piše "Komersant", čip je razvijen za Univerzalnu elektronsku karticu Sberbanke, ali ipak još nije vreme za masovnu proizvodnju.

 

"Potrebno je još godinu i po da stignemo do serijske proizvodnje, ali i kako bi se uspostavila puna infrastruktura", rekli su sagovornici "Komersanta".

 

Rusi su u poslednje vreme najavljivali udaljavanje od dolara, a bilo je i dosta turbulencija u odnosima sa Vizom i Masterkardom i to sa obe strane, pre svega zbog sankcija izazvanih ukrajinskom krizom, pa je i ovaj potez manje-više očekivan.

 

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je rekao da je za Rusiju neophodno da koristi sopstvenu tehnologiju u nacionalnom sistemu plaćanja kako bi "garantovao bezbednost podataka i ispunio bezbednosne uslove".

 

Ipak, Medvedev kaže da će ovaj sistem biti alternativa, a ne zamena za postojeće pružaoce usluga.

 

"Ne govorimo ovde o borbi sa stranim sistemima plaćanja, jer bi to značilo narušavanje principa konkurencije", rekao je Medvedev.

 

Kartica bi trebalo da se pojavi sredinom 2015. godine, a kako je najavljeno biće je moguće koristiti širom sveta.

 

Inače, predsednik Vladimir Putin je u maju potpisao zakon koji predviđa formiranje nacionalnog sistema za plaćanje u kom se navodi i da bi inostrani sistemi morali da plaćaju "bezbednosnu taksu".

 

Odgovor je brzo stigao iz Vize, koja je navela da nije nemoguće da se u potpunosti povuče iz Rusije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here