Skupština Srbije postaje spomenik

0

Budući spomenik kulture – Dom Narodne skupštine

Popović, predsednik Komisije za spomenike od izuzetnog značaja pri ministarstvu, rekao je da je procedura u Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u toku i da bi odluka o rekategorizaciji trebalo da bude doneta u prvoj polovini 2010. godine.

Posle toga, objasnio je Popović, Gradski zavod će predlog proslediti Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, ovaj uputiti zahtev Ministarstvu kulture, a ono Parlamentu na usvajanje.
 

Popović je naglasio da zdanje na Trgu Nikole Pašića u Beogradu ispunjava sve kriterijume za najveći stepen zaštite i napomenuo da je parlament, kao arhitektonsko ostvarenje, simbol jedne epohe, da poseduje zbirke slika, skulptura i veliki fond autentičnog nameštaja iz perioda njene izgradnje.
 

On je posebno istakao istorijski značaj Doma Narodne skupštine, jer su se u tom zdanju odvijali važni istorijski događaji i donešene značajne odluke, a obnovljena je i posle petooktobarskih dešavanja, kada su joj vraćene i mnoge izvorne karakteristike koje je vremenom gubila.

Popović je podsetio da je Skupština Beograda proglasila 1984. zgradu sadašnjeg Doma Narodne skupštine spomenikom kulture.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here