Tanjug

Slovenačka vlada odlučila je da od Evropske komisije zatraži pomoć iz Evropskog fonda solidarnosti nakon što su teške poplave pogodile oko dve trećine zemlje.

Država ispunjava uslove za pomoć Evropskog fonda solidarnosti ako šteta prelazi 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Prema preliminarnim procenama šteta je oko pola milijarde evra, ali s obzirom na to koliko je infrastrukture uništeno, šteta bi mogla biti znatno veća, prenosi agencija STA.

Donacije Evropskog fonda solidarnosti mogu se koristiti za finansiranje zdravstvene zaštite, hitnu popravku infrastrukture i popravku energije, vode za piće, otpadnih voda, telekomunikacija i obrazovnih objekata.

Odluka je doneta na sednici u subotu na kojoj je učestvovao i evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

On je rekao da Slovenija ima na raspolaganju još nekoliko instrumenata, uključujući Mehanizam civilne zaštite, poljoprivrednu rezervu EU, kao i raspoložive resurse u postojećim programima EU kao što su kohezioni fondovi, sredstva iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i Mehanizam za oporavak i otpornost.

8 COMMENTS

  1. Nece ta Evropa da pomogne Srbiji.Ne treba nam njihova pomoc jer njihova pomoc nanosi ogromnu stetu Srbiji.Ucene,Kurtic i Muslimani u Sarajevu.Samo nemojte da nam odmazete ne treba nam vasa pomoc.Prodajete drugorazrednu robu Srbiji.Ne Hvala

  2. Srbijo vuciču šta se dešava, zašto ne šaljete ponoć sloveniji dal ne vidiš da vape za pomoč.. Zar nisu i oni naša brača. Kako smo mogli makedoncima, Crnagorcima dinar solidarnosti i podigli ih iz pepela i ruina možemo i brači sa dalekog severa isto tako.. Vuciču udari se u grudi i daj iz budžeta ako nečeš iz džepa. Pamtičev i vratičev bar duplo, sve naslovnice,, vucič dao,, zar to nije divno i reklama za našu propalu državicu.

  3. Nema veze jesu ili nisu eu treba pomoci ako mozemo i nece im Vucic pomoci nego narod Srbije zajedno sa Vucicem

  4. Zar moraju da mole i traze od humane i brizne eu. Da je za neko zlo ili rat kao ukraini dali bi i ne bi pitali koliko. A sto se tice tz vucica njemu pomoci nema on je svoju istorijsku sramotnu ulogu za uvek obelezio.

  5. Imam veliku empatiju za svaku zemlju,za svaki narod kog pogađaju ovakve katastrofe.
    Zluradi komentari,koji ničim izazvani u kontekst stavljaju Srbiju su licemjerni i glupi.
    Doživio sam potres u Banjaluci 1969…
    Koliko me pamćenje služi Slovenija je prva pružila pomoć i donirala na stotine kamp-
    kućica za privremen smještaj.

  6. Sad moraju da mole EUropu, a u mrskoj Jugoslaviji su samo mogli da zajašu Srbe i Srbiju, bez pitanja i podpitanja, premeste fabrike čitave za svoje potrebe, sa sve sirovinama. Ali vredni su oni i složni, popraviće oni svu štetu, brzo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here