SLOVIĆ

0

Poštovana gospođo Jelena, Vaše Sloviće, u drugoj deceniji 20. veka, nalazimo u Gornjoj Jablanici, u dva zaseoka – u Torniku 22 kuće i u Orliću samo tri. zabeleženo je da su se doselili od Pribojske Banje. Najpre su bili u Burađi, a potom se raselili u Jablanicu, Krivu Reku i Čajetinu. Slave Aranđelovdan.

Južno od Jelove gore i Đetinje, u selu Stapari, u to vreme je bilo 16 kuća Slovića. Došli su iz Čajetine, a daljim poreklom su iz sela Kratova, kod Priboja. I ovde svi slave Aranđelovdan.

 

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

 

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti – dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu – redakcija@vesti-online.com

 

Osim osnovnih podataka o sebi – ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu – vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

 

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, stručnjaci za etnologiju i etimologiju.

 

Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.

Familiju Slović nalazimo i u dragačevskom selu Zeokama kao mlađe doseljenike koji su se ranije prezivali Petrović, po dedu Petru koji se doselio iz Drobnjaka, od tamošnjih Tomića koji su, kao i ogromna većina ostalih Drobnjaka, slavili Đurđevdan. Petrova udova zvala se Slova, pa su po njoj dobili prezime koje im je i ostalo.

Oni su se iz Drobnjaka – iz Previša, Gornje Bukovice, Šavnike – raselili prema Bijelom Polju, Zeokama u Dragačevu i Nikšiću. Za njih se kaže da potiču iz Dukata, u Rudinama, u Hercegovini, i da su još daljom starinom od Travnika, u Bosni. Ima ih odseljenih u Prekotarje u Timar, gde su poznati kao Smolovići.

 

I jedni i drugi slave Sv. Đorđa, a preslavljaju Sv. Nikolu. Uz Drinu ima dosta Tomića sa različitim slavama, ali i sa slavom Sv. Nikola, pa bi mogli da budu dalji srodnici čitateljke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here