Z. Mirković
Razigrani slavljenici: Izvođački ansambl KUISD "Borisav Bora Stanković"

Nastalo iz grupe prijatelja, entuzijasta, ljubitelja narodne igre i pesme, namernih da očuvaju i na decu prenesu tradicionalne vrednosti i nauče ih odakle dolaze, Kulturno-umetničko i sportsko društvo “Borisav Bora Stanković” iz Beča proslavio je prošlog vikenda značajan jubilej. U bečkom Vinernojdorfu, uz goste i publiku, “Bora Stanković”je obeležio 10. rođendan.

Koncert pod nazivom “Naših 10 godina” okupio je prijatelje iz nekoliko društava, pa su se domaćinima pridružili članovi KUD “Branko Radičević” iz Beča koji je došao sa tri mlađa ansambla, Ostrog iz Inzbruka i Sloga iz Pasaua. Svi zajedno priredili su publici bogat program.

Najmlađi članovi Ostroga iz Inzbruka

Smenjivale su se na bini igre iz Šumadije i Vranja, srpske narodne pesme, dečja graja i uvežbani koraci izvođačkih ansambala, koje je publika nagrađivala aplauzima.

KuiSD ” Bora Stanković ” je nastao od poznatog Šiljinog jata, nisu se nadali da će njihova ljubav ka igri i želji za druženjem, prerasti u ono što su danas i na šta su ponosni.

Gosti iz Pasaua: Mališani Sloge izveli igre iz Šumadije

Goran Đurđević Šilja, predsednik kluba domaćina i slavljenika pozdravio je publiku, zahvalio prijateljima koji su uveličali proslavu i podsetio na “Borine” početke, kada se nisu ni nadali da će na ovakav način slaviti deceniju postojanja.

– Prijatelji koji su se te 2014. godine okupili želeli su samo da se druže, da stvore svoju “oazu” u Austriji i svoju decu odvoje od ulice, kompjutera i usmere ka sportu, igri i negovanju srpske kulturne baštine. Želeli smo da omladinu okupimo i sačuvamo, ne radi prestiža ili da bismo rekli da smo mi “neki klub”. Tokom godina, klub se ipak razvijao, deca su porasla, došli su i još mlađi naraštaji i danas svi složno, igramo, družimo se, čuvamo srpsko kolo, jezik, narodnu tradiciju – istakao je Đurđević.

Komšije iz Beča: Dečji ansambl KUD “Branko Radičević”

Tokom višesatnog koncerta, publika je uživala u raznolikosti koreografija, koje su oslikale tradiciju različitih delova matice Srbije. Koncert su otvorili najmlađi i najsimpatičniji igrači KUiSD “Bora Stanković” – Borići, koji su se predstavili igrama iz Šumadije.

Posle njih, na binu je na svoj način igre iz Šumadije doneo dečji ansambl KUD “Branko Radičević”, a zatim je koreografiju “Kolubara”, izveo mali uzrast KUD Ostrog. Najmlađi igrači KUD Sloga iz Pasaua takođe su zaigrali igre iz Šumadije – “Prođi Mile kroz naš kraj”.

Pozdravna reč: Goran Đurđević Šilja

Usledile su zatim i igre i pesme iz okoline Niša, u izvođenju ansambla “Bore Stankovića”, nakon toga je pionirski ansambl “Branka Radičevića” izveo Vlaške igre, dok su stariji igrači Ostroga doneli igre i pesme iz Crnotravskog kraja.

Pesmom se predstavila Danijela Nikolić.

Danijela Nikolić

Igrači slavljenika izveli su i Vlaške igre, Slogin veliki uzrast zaigrao je igre iz okoline Leskovca, a pripremni ansambl “Branka Radičevića” predstavio se igrama iz Vranjskog polja.

Mateja Đorđević

Harmonikaši

U sklopu programa nastupili su i harmnkaši Mateja Đorđević i Damjan Jovanović. Prvo je Mateja izveo splet narodnih kola, a isto to je učinio i Damjan na kraju programa pa su uz kola koje je on svirao zaigrali svi sali.

Najmlađi gosti pratili nastup domaćina

Ponosni na uspeh

Na koncertu su se publici članovi domaćina predstavili u najboljem svetlu. Društvo ima sa četiri grupe – najmlađu (od 4 do 8 godina), srednju grupa (8 do 14), izvođački ansambl (14 do 25) i veterane (stariji od 25 godina). Ponosni na uspeh, danas u klubu igraju folklor, ali po potrebi okupe i fudbalsku ekipu, za učešće na turnirima.

– Ovde smo da se družimo, igramo i čuvamo srpsku kulturu i nastavićemo to da radimo najbolje što znamo – poručio je Đurđević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here