Pixabay

Slušanje muzike može da bude korisna strategija koja aktivnim ljudima pomaže da poboljšaju izdržljivost tokom trčanja kada nastupi mentalni umor.

Istraživači sa Univerziteta u Edinburgu otkrili su da slušanje muzike tokom trčanja može da poboljša izdržljivost kada osećate mentalni umor. Oni koji su slušali muziku, a bili su mentalno iscrpljeni, imali su iste rezultate kao i oni koji nisu bili mentalno iscrpljeni.

Istraživači su pomoću dva testa proučavali kako slušanje muzike utiče na trčanje. Prvi je istraživao efekat muzike na intervalno trčanje, a drugi na rutu od pet kilometara.

Učesnici su ispunili 30-minutni kognitivni test koji ih je doveo u stanje mentalnog umora pre početka trčanja. Istraživači su zatim testirali kako trče dok slušaju muziku. Te rezultate su uporedili sa rezultatima koji su sprovedeni bez muzike i kognitivnog zadatka.

Kod intervalnog trčanja, rezultati su, kad su učesnici bili mentalno umorni, bili bolji kada su slušali muziku nego kada nisu. Rezultati su bili slični i kod trčanja na pet kilometara, piše “Metro”.

– Rezultati ukazuju da slušanje muzike dok trčite, naročito one koja motiviše može da bude veoma korisno. Međutim, važno je naglasiti da je studija sprovedena na malom broju učenika – rekao je dr Šon Filips, sa Univerziteta u Edinburgu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here