Unsplash
Smokve

Smokve su ukusno voće poznato po svojoj bogatoj istoriji i nutritivnim prednostima. Smatra se da potiče iz regiona Bliskog istoka, a njegovo prisustvo datira hiljadama godina unazad.

Sveže smokve, sa svojim bogatstvom vlakana i prirodnih šećera, odlična su poslastica tokom letnjih meseci, dok su suve smokve postale omiljena užina.

Osim što su izuzetno ukusne, smokve su poznate i po svojim zdravstvenim prednostima. Bogate su vlaknima koja promovišu zdravo varenje, antioksidansima koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i mineralima koji podržavaju rast i održavanje kostiju.

One su dobar izvor vlakana i dugo se koriste kao kućni lek za promociju zdravlja probave.

Smokve su bogate antioksidansima kao što su vitamin C, vitamin A i raznim fitonutrijentima. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju oksidativni stres u telu.

Smokve su prirodni izvor brze energije zbog visokog sadržaja prirodnih šećera, kao što su glukoza i fruktoza. Ovo voće može biti odličan izbor za brzo povećanje energije.

Zbog malog sadržaja zasićenih masti i visokog sadržaja vlakana, smokve mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Dobro je znati da su smokve niskokalorične i bogate vlaknima, što ih čini odličnim izborom za one koji žele da smršaju ili održavaju zdravu telesnu težinu.

Međutim, smokve – posebno suve smokve – imaju visok sadržaj šećera i mogu kratkoročno podići nivo glukoze u krvi. Ako imate problema sa kontrolom nivoa glukoze u krvi, trebalo bi da ograničite unos suvih smokava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here