Vesti
Piše: Milan Vlašić

Moj dobar prijatelj Mirko mi je ispričao kako se jedinom prilikom snašao na sudu. Naime, desilo se da je posekao drveće na svom placu, ali obzirom da nije imao dozvolu, opština ga je tužila.

To je situacija kada znate da morate poštovati zakon, a opet nešto vas natera, neki inat da ga ne ispoštujete, jer smatrate da imate pravo da svoj plac držite urednim, i po svom ukusu.

– Platio sam veliku kaznu opštini za taj nestašluk – počinje priču Mirko. – Ali, to nije bilo dovoljno, pa smo se našli na sudu. Ozbiljna stvar, ozbiljna optužba, pa ozbiljan i ja. Slušam njihovog advokata, priča čovek, samo veze. U jednom trenutku mi došlo da kažem sudiji da me kazni maksimalno, kako ovaj dobro i uverljivo priča. Vidim kriv sam, nisam ni znao da sam toliko kriv, dok nije progovorio. Šta ću, sedim i ćutim, čekam da završi, pa da moj advokat uzme reč. Počne da priča, ma skoro isto kao i njihov. Mislim se… šta se ovo dešava?! Ko je ovde lud, obojica pričaju protiv mene, šta će tek sudija da misli. Vidim, gotov sam. Moram nešto da učinim. Ustanem i kažem sudiji: “Mogu li da kažem par reči?“.

Priča iz šume

Sudija ljubazno odgovori: “Možete“, kao da je jedva čekao da ovaj moj nesrećni advokat prestane da me brani.

– Oprostite gospodine sudija, moj engleski nije baš najbolji – počnem stidljivo.

Na to će sudija: “Ako budem hteo da vas razumem, razumeću“.

– E, to sam čekao, rekoh sebi u bradu… Prvo bih hteo da otpustim svog advokata ovde i sada – okuražio sam se, a sudija odgovara k’o iz topa: “Može“.

– U to moj advokat nešto zapenio, kočoperi se, ne slaže se nikako, ljuti se, ali otpustim ga k’o od šale. Sudija mi kaže da nastavim. Ja se zahvalim i krenem. Znate, u mladosti sam imao najboljeg prijatelja, prvog komšiju, s kojim sam odrastao. Bili smo kao braća, nerazdvojni. Jednog dana, krenemo moj najbolji drug i ja u šetnju kroz obližnju šumu do komšijskog sela. Šuma je bila s visokim drvećem, nekako sličnim kao i ovo drveće koje sam posekao na svom imanju. Ta šuma nas je delila od komšijskog sela, u koje smo kišnog dana krenuli poslom. Kada smo bili u sred šume, grom udari u jedno drvo, obori ga, a ono ubije mog prijatelja. Tu mi i suze krenu, pa me sudija prekine i kaže: “Gospodine Mirko, platite troškove suda i oslobođeni ste od svih optužbi“.

Bogato iskustvo

Poenta ove priče nije da treba da sečete drveće bez dozvole, već da u određenim situacijama morate biti “snalažljivi“, spremni da mislite 200 na sat, da se oslonite sami na sebe.

U narednom periodu, na ovom mestu pisaćemo o različitim načinima da se dođe do nekretnine, a da to nije klasična kupovima s kojom smo svi upoznati.

Morate znati da ako želite da kupite nekretninu, da je važno da nađete odgovarajućeg prodavca, nekoga ko je spreman da vam proda stan ili kuću, poslovni prostor ili biznis, na specifičan, inovativan način.

Koristeći iskustva iz Srbije, gde sam proveo 10 godina, izneću opcije koje je, naravno u skladu sa zakonom, mogući primeniti i ovde, a pomoći će da kupite nekretninu na originalan način.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime