EPA/Valda Kalnina
Kancelar Nemačke Olaf Šolc

Vojna podrška Ukrajini, po važnosti za Nemačku, može se uporediti sa učešćem u bombardovanju Jugoslavije, kada je Berlin upotrebio svoje oružane snage prvi put nakon pada fašizma, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc u podkastu radija Kosmo (kompanija WDR).

Prema njegovim rečima, intervencija NATO-a u događajima na Balkanu i ukrajinska kriza postali su za Nemačku „smena epoha“ i prekretnica.

„Ovaj rat (u Jugoslaviji) bila je prva smena epoha, pošto je Nemačka prvi put odlučila da interveniše u takvoj situaciji sopstvenim oružjem“, reko je nemački kancelar.

Šolc je takođe primetio da je rat u Jugoslaviji odigrao ulogu u njegovoj političkoj karijeri, pošto je 1998. godine izabran u Bundestag.

“Praktično prva odluka koju sam tada morao da donosim ​​bila je nemačko učešće u mirovnoj misiji u Jugoslaviji, koja je takođe bila vojna operacija za zaustavljanje ubijanja“, naglasio je on.

Osim toga, Šolc je „pacifikacijom“ regiona nazvao želju da se države koje su nastale raspadom Jugoslavije pridruži EU u okviru „Berlinskog procesa“ (mini šengena).

10 COMMENTS

  1. Dobro sto je ta Prokleta YU,nestala,Sad Srbija treba nauciti od proslosti, U Ukrainu za godinu dana ima oko milion mrtvi na obe strane,a 10 miliona izbeglica,a Srbija ima samo oko pet liliona,lako je racunati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here