Solidarnost sa mučenicima

0

 

Deo robe vozili su kombiji
 

U Crkvenoj opštini i Generalnom konzulatu Republike Srbije u Minhenu od 18. maja traje akcija prikupljanja humanitarne pomoći za stanovništvo poplavljenih područja u Srbiji i Republici Srpskoj. Svakodnevno pristiže roba koja se istovara, pakuje, popisuje i utovara. Zajednička saradnja Crkve i Konzulata pokazala se vrlo uspešnom o čemu svedoči i Radivoje Malić predsednik Crkvenog odbora.
– Mi smo do sada iz Minhena u zajedničkoj akciji poslali četiri šlepera i dva kombija robe u Republiku Srpsku i tri šlepera, kamion i dva kombija u Srbiju. Akciju nastavljamo do 6. juna kada ćemo se dogovoriti šta i kako dalje raditi, jer od tada ćemo verovatno sakupljati nameštaj za domaćinstva i škole, kao i sve ostalo potrebno za normalan život. Svaki dan imali smo grupe naših ljudi koji su radili a posebno omladine iz društava, ali i onih koji su se povezivali i obaveštavali preko društvenih mreža – kaže Malić.

Radivoje Malić i Boris Bajić
 

Vozači šlepera, kamiona i kombija uglavnom nisu imali problema da bi iz Minhena stigli do odredišta. Prolazeći kroz Sloveniju i Hrvatsku nije bilo zadržavanja a vozila koja su prevozila humanitarnu pomoć bila su oslobođena carinske procedure i plaćanja putarine. Prema dosadašnjim iskustvima, na poplavljenim područjima najmanje su potrebni garderoba i voda a najviše sredstva za higijenu i dezinfekciju, hrana za bebe, alati za rad, čizme, kabanice.
Crkveni odbor uspostavio je kontakt i saradnju sa studentskom organizacijom Republike Srpske čiji aktivisti se nalaze u skoro svakoj sredini. Tako je ovih dana jedan šleper pomoći otpremljen u Republiku Srpsku a pratio ga je Boris Bajić član novoosnovanog Omladinskog saveta Republike Srpske.

 

Brži način podele
– Kao krovna omladinska organizacija Republike Srpske radimo zajedno sa humanitarnim udruženjem Nova generacija i Biznis klubom iz Banjaluke. Delujemo kao građani, prisutni smo na svim područjima gde su poplave napravile veliku štetu, upoznati smo sa situacijom na terenu i pomoć delimo ne odvozeći je u sabirne centre, nego direktno najugroženijim pojedincima i porodicama. Pokazalo se da je to mnogo bolji i brži način podele pomoći – kaže Bajić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here