Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Uprkos redovnoj higijeni i korišćenju brojnih kozmetičkih preparata, naše telo tokom letnih vrućina postaje lepljivo i može poprimiti neugodne mirise – naravno uzrok tome je preterano znojenje.

Iako u borbi s neugodnom pojavom najčešće pomoć tražimo u kozmetičkim preparatima, bolje od njih mogu delovati promene životnih navika. Jedna od njih je i ishrana. Ovo su neke od namirnica koje najbolje pomažu u smanjenju znojenja.

Hrana bogata vlaknima poput bobičastog voća, orašastih plodova, lisnatog zelenog povrća i celovitih žitarica tokom leta trebalo bi da čine 90 posto sastava dnevnih obroka.

Crveno meso zamenite ribljim. Losos i sardela sadrže velike količine kalcijuma koji pomaže kod smanjenja znojenja. Jednako delovanje na preterano lučenje imaju narandža i brokoli.

Nim je poznata indijska biljka koja efikasno pomaže kod znojenja jer je snažan antioksidans. U šoljicu vruće vode dodajte prstohvat praha nima i promešajte. Ukoliko vam je ukus gorak, dodajte malo meda i limuna. Čaj konzumirajte najmanje tri puta dnevno, a najvažnije je da ga ujutro popijete na prazan želudac.

Maslinovo ulje koristite kao jedini dodatak salatama i varivima. Ono obiluje antioksidantima i lakše se vari od drugih biljnih ulja. Izbegavajte margarin i suncokretovo ulje kod pripreme jela, jer na visokim tačkama kuvanja pretvaraju se u štetne sastojke koje telo izbacuje u obliku toksina kroz pore kože.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime