Vesti
Karantin u Kvinslendu

Prvi namenski karantin u Kvinslendu je spreman da otvori vrata za međunarodne studente, kvalifikovane radnike i povratnike iz inostranstva, koji budu morali da se izoluju po ulasku u Australiju.

Vlada “sunčane države” je objavila da je završen prvi deo projekta Velkamp pored Tuvumbe i da će 31. decembra novoizgrađeni centar biti predat na upravljanje Ministarstvu zdravlja Kvinslenda i policijskoj upravi ove države.

Polovina predviđenih objekata u Velkampu biće stavljena u upotrebu početkom 2022. godine i moći će da primi do 500 ljudi. Druga faza izgradnje trajaće do aprila, kada bi kapacitet karantinskog centra u Tuvumbi trebalo da se uveća na 1.000 mesta.

Poznato je i da će dvonedeljni smeštaj u Velkampu koštati 3.200 dolara za pojedince, odnosno 5.500 dolara za četvoročlane porodice. Cene su iste kao one koje trenutno važe za karantinske hotele u Brizbejnu. Jedina razlika je što će putnici sa aerodroma u glavnom gradu Kvinslenda putovati autobusom još 150 kilometara zapadno do Tuvumbe.

Zamenik premijerke Kvinslenda Stiven Majls kaže da će ovaj namenski karantin biti korišćen i za smeštaj lokalnog stanovništva koje ne može da se izoluju kod svojih kuća.

– Do sada smo se za smeštaj putnika u velikoj meri oslanjali na hotelski karantin, ali ovaj objekat nam sada daje drugu mogućnost. Znamo da ćemo uskoro morati da počnemo da dovodimo kvalifikovane migrante u niz industrija, uključujući poljoprivredni sektor. Takođe, u ovom trenutku bliski kontakti se izoluju kod kuće, ali postoje i oni koji ne mogu da budu u karantinu u svom domu, pa će ovaj objekat ponuditi opciju i za njih – rekao je Majls i dodao da bi “voleo da je Kvinslend ovakav karantin imao na raspolaganju i proteklih 18 meseci”.

Izvođač radova i vlasnik zemljišta u Tuvumbi je Džon Vagner, vlasnik i predstavnike kompanije Wagner Corp.

– Bio je ovo izuzetno složen projekat koji je trebalo da se završi u jako kratkom vremenskom roku. Na izgradnji radi 400 radnika i ponosan sam na način na koji su sve završili na vreme. Fantastično je videti ih kako rade kao veliki tim – rekao je Vagner i zahvalio se Vladi Kvinslenda na poverenju koje je ukazala njegovoj kompaniji.

Izgradnja kompleksa u Tuvumbi najavljena je u avgustu ove godine i do sredine decembra završeno je ukupno 130 objekata. Za sada, na lokalni aerodrom koji se nalazi neposredno uz karantin Velkamp nastaviće da sleću samo čarteri i domaći letovi, ali je Vlada Kvinslenda trenutno u razgovorima sa Saveznom vladom da se odobri da i deo međunaronih letova za Brizbejn bude preusmeren u Tuvumbu.

Posle karantina – zabavni kompleks

Vlasnik zemlje na kojoj je izgrađen karantin Džon Vorner nagovestio je u koje svrhe bi kompleks mogao da bude korišćen kad više ne bude bio potreban državi za izolaciju putnika.

– Imamo u planu više mogućnosti. Jedna od njih će biti zabavni kompleks Velkamp, na kojem bismo počeli da radimo iduće godine ukoliko dobijemo finansiranje od strane Savezne vlade. U ovaj deo Kvinslenda dolazi nova moderna železnica i biće neophodan smeštaj za mnoge koji budu dolazili – najavio je Vorner.

Kraća izolacija za vakcinisane

Propisi za izolaciju bliskih kontakata zaraženih osoba od juče su promenjeni na teritoriji Kvinslenda. Svi potpuno vakcinisani građani, koji su bili bliski kontakti osoba pozitivnih na kovid, od sada će u kućnom karantinu morati da provedu sedam umesto 14 dana. Ova odluka je prvobitno trebalo da stupi na snagu od 1. januara, ali je ipak pomerena za deset ranije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here